BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 juni 2010 @ 08:02 door | 3 reacties

Kan ik u helpen? Heeft u een bonuskaart?

bonuskaartZoals in eerdere blogberichten te vernemen was, heeft onlangs in de kantoortuin van de bibliotheek een herinrichting plaatsgevonden. In de loop van 2011 zal ook in het publieke bibliotheekgedeelte een herinrichting gaan plaatsvinden. Deze herinrichting moet een moderne ambiance opleveren waarin het bovendien uitermate gemakkelijk is de mooiste boeken te vinden. Nu staat het gros van de boekencollectie in een zogenaamde magazijnopstelling. Vooral in het informatieve gedeelte staan interessante boeken die ongeleend in de kast blijven staan. Doodzonde!

Bibliotheek gaat retaildenken
In de bibliotheek wordt momenteel overwogen een herinrichting op basis van het winkel- of retailconcept te uit te voeren. Dat een bibliotheekinrichting op basis van het retailconcept het gebruik van de collectie bevordert, hebben wij al enigszins ervaring mee opgedaan. Zo zijn de boeken ‘keuze van het personeel’ en andere themapresentaties onder onze bezoekers nogal populair. Het heeft mij altijd verbaasd dat de zogenaamde retourkast fungeert als een soort adviseringskast. Teruggebrachte boeken zijn immers gelezen. Dus (?) goed.

Beleefbibliotheek
Een bibliotheek inrichten op basis van een winkel- of retailconcept gaat zeker niet zonder slag of stoot. Het betekent dat het mogelijk is dat er diverse (soms wisselende) beleefrubrieken ontstaan, met daarbij behorende boeken, materialen, themadossiers en eraan gekoppelde activiteiten in de bibliotheek.
Voor een doorgewinterde klassieke bibliotheekmedewerker, maar ook voor de doorgewinterde klassieke bibliotheekbezoeker zal dit zeker wennen zijn. Het vereist bij medewerkers  een andere manier van werken en optreden naar de klant. Bibliotheekbezoekers zullen tot hun verbazing bemerken dat Bibliotheek Vlissingen een geweldige boekencollectie heeft. En dat niet alleen: dat het er prettig vertoeven is. En dat niet alleen: dat de bibliotheek veel meer is dan boeken alleen!

Bibliotheekbonuskaart
In de AH hoeft u tenslotte toch ook niet op de laagste of onderste plank te grijpen voor het beste product of een catalogus te raadplegen om te weten waar iets staat? Het gezondste assortiment staat voorin de winkel. Er is zelfs de gelegenheid om tijdens Sinterklaas de schoen te zetten, producten te proeven, recepten af te nemen, gebruik te maken van aanbiedingen en ga zo maar door.

Dat kunnen wij ook. Binnenkort: de bibliotheekbonuskaart (over tien jaar opgenomen in de Van Dale, echt waar. Ja, ik heb wat met die Van Dale… Doorgewinterd dik dankzij de bieb).

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden ,

Reageren

3 thoughts on “Kan ik u helpen? Heeft u een bonuskaart?

 1. PeterQ schreef:

  Krijgen we bij de bibliotheek dan binnenkort ook zegeltjes, wuppies, fluppies en beessies?

 2. Natalie schreef:

  Wat dacht je dan? Nog veel meer, maar beter, speciaal voor types als jij (en andere types).

  1. PeterQ schreef:

   Speciaal voor types als ik?

   Ben meer het type voor een speciaalzaak, maar die krijgen we binnenkort in huis heb ik begrepen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA