BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 juni 2010 @ 08:19 door | 2 reacties

Nieuwe horizonten

shutterstock_29262641Zo nu en dan is het tijd om nieuwe horizonten op te zoeken en andere dingen te gaan doen in het leven. Die tijd is voor mij nu aangebroken… Per1 juli verlaat ik namelijk deze bibliotheek en ga ik terug aan de slag in Vlaanderen en dit als beleidsmedewerker digitale bibliotheek voor de Vlaamse provincies.

Mooie initiatieven
Met veel genoegen kan ik terugblikken op een aantal mooie jaren in Bibliotheek Vlissingen.  Het  fierst ben ik op het feit dat ik mede – samen met een aantal enthousiaste collega’s – aan de wieg heb gestaan van de ‘digitale bibliotheek Vlissingen’. Mijn eerste opdracht als kersverse beleidsmedewerker enige jaren geleden was dan ook om alle medewerkers – middels een cursus ‘23 Dingen’ – warm te maken voor alles wat reilt en zeilt op het sociale web. Dit was toen voor iedereen niet altijd evident. Nochtans zijn uit die cursus zijn heel veel mooie initiatieven ontstaan, waaronder dit bloeiende blog.

De jaren dat ik in de bibliotheek heb gewerkt zijn  altijd gekenmerkt geweest door veel – vaak organisatorische- veranderingen die ook instrumenteel ondersteund moesten worden.  Onze zogenaamde BiebWiki – een interactief en virtueel kennisdelingsplatform dat momenteel volop intern door medewerkers wordt gebruikt – was één van die tools die ik mede heb vormgegeven.

Mediawijsheid
Een ander facet van mijn taak als beleidsmedewerker was het bewust maken van andere doelgroepen van het belang van het (sociale) web. Daaruit zijn onder andere interactieve cursussen voor docenten en ambtenaren voortgekomen en een aantal ondersteunende pakketten en initiatieven voor docenten, ouders en kinderen. ‘Mediawijsheid’ is namelijk altijd één van mijn stokpaardjes geweest en ik ben er rotsvast van overtuigd dat de bibliotheek hier een belangrijke ondersteunende rol kan in spelen.
Het is ook een thema dat ruimschoots aan bod komt in het ‘Wiki Loves Bieb’-project dat ik de afgelopen maanden uit de grond stampte,  coördineerde en dat nu door enkele gedreven collega’s wordt voortgezet. Een project met belangrijke gevolgen voor bibliotheken en de burger die zich op het net beweegt.

U ziet het: ik kan met een gerust hart en een bescheiden portie tevredenheid deze bibliotheek verlaten. En uiteindelijk is Gent niet het einde van de wereld, toch?

Reageren

2 thoughts on “Nieuwe horizonten

 1. Johan Hoenink schreef:

  Hallo Karolien, je “fierheid” is terecht en daar hoef je niet bescheiden over te zijn. Je erfenis in Vlissingen is in goede handen heb ik begrepen en je lijntjes met Nederland liggen er nog. Heel veel succes in Gent en ongetwijfeld tot ziens.

  1. admin schreef:

   Dag Johan,
   Bedankt en we lopen elkaar vast nog wel tegen het lijf :- )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA