BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 juli 2010 @ 08:13 door | 11 reacties

Nieuwetijdskinderen

meisjeOnlangs beluisterde ik een lezing van Hans Stolp over nieuwetijdskinderen. Dit boeide mij zeer vanwege de hooggevoeligheid van mijn oudste dochter. Al eerder bezocht ik een lezing over hoog sensitieve personen en raadpleegde diverse websites en boeken over deze eigenschap. Het bracht me een stap verder, maar de verdieping in de diverse aspecten van zogenaamde nieuwetijdskinderen (nt-kinderen) zorgde voor een veel bruikbaarder inzicht.

Inleven
Een belangrijke eigenschap van nieuwetijdskinderen is empathie; ze kunnen zich heel erg inleven in andere personen en hun gevoelens en emoties zelfs overnemen. Als een kind in de klas buikpijn heeft zal een nt-kind dat zich openstelt ook al snel last krijgen. Ook het zien van aura’s en het intuïtief benoemen van de gevoelens die bij de overheersende kleur horen komt regelmatig voor:  ‘‘Die mevrouw was vast boos, want ik zag allemaal rood om haar heen’.

Te wijs
Nt-kinderen lijken op jonge leeftijd al veel wijzer en ouder dan ze zijn (zeker als je ze met jezelf vergelijkt op die leeftijd) en zelfs de allerkleinsten kunnen menigeen verrassen met uitspraken als: ‘Ik kom hier om de wereld beter te maken’. Het is voorts gezegd dat ze de kindertijd helemaal niet zo leuk vinden, ze zijn liever gelijkwaardig aan volwassenen en zoeken het liefst alles zelf uit.
Tot slot dromen nt-kinderen veel en heel intensief. Het is niet ongebruikelijk dat ze tijdens het dromen contact hebben met de andere kant en boodschappen ontvangen of doorgeven; of een overleden persoon in de kamer zien en die, na verdere beschrijving, bijvoorbeeld de nooit gekende opa blijkt te zijn.

Gevaren
Nieuwetijdskinderen voelen zich veelal anders dan anderen en worden om die reden vaak gepest (op school). Ze trekken zich dan terug, waardoor ze nog meer gepest worden. Een andere reactie is dat ze juist heel druk worden door alle indrukken, gevoelens en emoties die ze te verwerken krijgen. Overbelasting is dan ook een relatief veel voorkomend gevolg. Voorts treedt verwarring op wanneer het kind niet meer goed onderscheid kan maken tussen de gevoelens van zichzelf en die van anderen.
De verwarring doet zich tevens voor wanneer het niet bevestigd wordt in z’n gevoel. Een kind dat in de klas tegen de meester zegt: ‘u mag best huilen als u verdriet hebt’ wordt op het verkeerde been gezet als de meester (betrapt) zegt dat dit helemaal niet het geval is. ‘Heb ik het dan zo verkeerd gevoeld?…….’.

Geschenk
De omgang met nt-kinderen vereist eerlijkheid, wijsheid, begrip en bevestiging, maar op de eerste plaats natuurlijk besef en inzicht. Dan wordt ook gesnapt dat het bijzondere kinderen zijn en dat het best geloofwaardig is dat zij een nieuwe tijd aankondigen waarin liefde en respect voor mensen, dieren en aarde centraal staan.

Auteur

Rubrieken Educatie

Trefwoorden

Reageren

11 thoughts on “Nieuwetijdskinderen

 1. PeterS schreef:

  Weer wat nieuwe dingen geleerd. Nieuwetijdskinderen een hooggevoeligheid waren nieuw voor me.

  Bij hooggevoeligheid kan ik me nog wel iets voorstellen, dat nieuwetijdskinderen hier zijn om een nieuwe tijd aan te kondigen vind ik wat dromerig.

  Ik lees dat HSP kinderen een complexe innerlijke belevingswereld hebben. Aangezien hersenen simpel voor de gek te houden zijn als het “het zien” betreft, wil het er bij mij niet echt in dat die kinderen echt aura’s kunnen zien.

 2. Marc schreef:

  Beste Peter,
  Bedankt voor je reactie. Kinderen staan vaak meer open dan volwassenen, alleen minder bewust. Als sommige volwassenen aura’s (of iets wat misschien beter op andere wijze kan worden aangeduid) kunnen zien, dan zullen bepaalde kinderen dat zeker ook kunnen. Wat het ‘dromerige’aangaat: mischien is de wens de vader van de gedachte, maar het is wel een mooie wens.
  Groeten, Marc.

 3. Ria schreef:

  Beste Marc,

  Wat fijn dat je hier een stukje over geschreven hebt. Zelf lees ik graag boeken over dit soort onderwerpen ook van Hans Stolp. Hoe het ook is openheid en eerlijkheid is altijd goed en ook het rekening houden met een bepaalde gevoeligheid of het nu precies in het vakje “nieuwetijdskinderen” valt of niet.

 4. Marina schreef:

  Leuk stuk… heb je toevallig ook het boek van Felix Brabander gelezen, Follow your senses (zie beschrijving op http://www.hooggevoelig.nl)? Ik vind het nogal aan de dure kant, zou graag eens horen of het de moeite waard is. Ik zag het niet in de Zeeuwse biebcatalogus, ook niet in de bieb hier in Nijmegen.

 5. Marc schreef:

  Hallo Ria,

  Bedankt voor je bericht. Ja, ik vind dit soort onderwerpen erg interessant en tegelijkertijd zeer nuttig. Waar ik achter sta pas ik dan ook meestal toe. Ik beluisterde van Stolp ook een lezing over ‘relaties in deze tijd’. Daar heeft hij ook boeiende en moderne opvattingen over. Tot slot heb je zeker gelijk dat de door jou geopperde levensopvatting algemeen geldend moet zijn.

 6. Marc schreef:

  Hallo Marina,

  Ook hartelijk dank voor je reactie. Ik heb het boek van Felix Brabander niet gelezen en vind het ook duur. Ik kan zo 123 ook niet meer dan één review vinden en die is op zijn eigen site geplaatst… In de KB te Den Haag is een exemplaar aanwezig ter inzage; een kopie kan worden aangevraagd als ik het goed van een collega heb begrepen. Maar misschien is dit uiteindelijk wel heel veel moeite als er in de bibliotheek diverse goede titels over hooggevoeligheid aanwezig zijn. Thuis heb ik het boek ‘Het hoog sensitieve kind’ van Elaine N. Aeron. Dit vind ik een goed boek en het is in de bibliotheek verkrijgbaar.
  Groeten, Marc.

 7. Marina schreef:

  Hoi Marc,
  Dank voor de tip… ik had nog niet aan de KB gedacht. Als biebliefhebber ben ik natuurlijk ook lid van de KB en als ik er weer eens kom zal ik er een kijkje in nemen, om te zien of die hoge prijs wel de moeite waard is ;-)
  Groet, Marina

 8. Marc schreef:

  Hallo Marina,

  Graag gedaan! Overigens komt de eer aan mijn collega Ria toe. Ik hoor graag een keer je bevindingen.
  Groeten, Marc.

 9. Gordon schreef:

  Hoi Marc,

  Leuk dat je naar mijn website (www.nieuwetijdskind.com) verwijst in je stukje. Ik snap dat zaken als hooggevoeligheid en nieuwetijdskinderen voor velen nog nieuw zijn, en ik vind het fijn dat je er zo open aandacht aan schenkt. Wat ik zelf een heel goed boek vindt is “Indigo kinderen opvoeden en begeleiden” van Carolina Hehenkamp. Ik heb zelf een aantal opvoed tips geschreven/verzameld in een blog http://www.nieuwetijdskind.com/wat-vraagt-je-nieuwetijdskind-van-je-een-nooit-gegeven-lezing-voor-ouders-van-nieuwetijdskinderen, misschien heb je daar eens wat aanvullingen op, vanuit je eigen ervaring?

  Groet,

  Gordon

 10. Marc schreef:

  Hallo Gordon,

  Graag gedaan en hartelijk dank voor je bericht en de tip. Ik ga het boek zeker lezen. Het blog op je website is boeiend en leerzaam. Sommige reacties vind ik echter ongeloofwaardig; een ouder wil dan zo graag vertellen hoe bijzonder een kind is. Het is (echter) juist niet de bedoeling een NT-kind op een voetstuk te plaatsen, maar het door begrip en bevestiging te helpen zich te ontwikkelen. Het liefst ten dienste van anderen, anders heeft het alleen maar last van de meegekregen vermogens. Ik zal trachten een stukje op je blog te schrijven, maar vind het toch vaak moeilijk te bepalen welke eigenschap of welk gedrag kenmerkend is voor een nieuwetijdskind en welk(e) gewoon voor een kind van deze tijd.

  Groeten, Marc.

 11. Gordon schreef:

  Beste Marc,

  Het is (echter) juist niet de bedoeling een NT-kind op een voetstuk te plaatsen, maar het door begrip en bevestiging te helpen zich te ontwikkelen

  Helemaal mee eens! Ik geloof zelf dat je alleen maar afstand creëert met anderen als je gaat roepen hoe speciaal je bent, of je kind is. We zijn namelijk allemaal bijzonder en uniek.
  Zoals ik op mijn blog schrijf: “Ieder heeft zijn eigen gaven en opdracht in dit leven te vervullen. Die van Nieuwetijdskinderen zijn vaak anders, maar daarom niet meer of beter.”

  Grappig ergens je laatste opmerking,al wil ik het feit dat je het moeilijk vind om te bepalen welke eigenschap of gedrag kenmerkend is voor een nieuwetijdskind of een kind van deze tijd niet kleineren. Het is ook moeilijk,de kinderen worden steeds gevoeliger (voor geluid, kleuren, geuren, voedsel, chemicaliën, om maar een paar te noemen), en er worden steeds meer nieuwetijdskinderen geboren. Ik zie er zoveel om me heen.Maar hoe weet je zeker of je kind een nieuwetijdskind is?

  Het belangrijkste instrument voor een ouder van welk kind dan ook is volgens mij zijn/haar intuïtie. Een lijst met kenmerken/eigenschappen is uitsluitend een hulpmiddel.

  Wel helpt het jou als ouder en het kind zelf als je leert over de gevoeligheid en belevingswereld van je kind omdat je zo al vroeg de ontwikkeling op allerlei vlakken, ook spiritueel, kunt bevorderen, en inderdaad, met begrip en bevestiging.Dat zijn in mijn ogen misschien wel de 2 belangrijkste.

  Dank je voor je reactie; ik kijk uit naar je reactie op mijn blog.

  Groeten,

  Gordon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA