BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 juli 2010 @ 08:30 door | Geen reacties

Waarheen leidt de weg?

eurosDat Bibliotheek Vlissingen officieel onderdeel uitmaakt van de Gemeente Vlissingen is voor de gemiddelde burger en/of bibliotheekklant onbekend. Voor klanten is het niet zo belangrijk dat de bibliotheekorganisatie in haar bedrijfsvoering dus in zekere mate een afhankelijkheidsrelatie heeft met het gemeentelijk concern.

Wat wel van invloed kan zijn op de producten en diensten van de bibliotheek, is het gegeven dat ook Bibliotheek Vlissingen geconfronteerd wordt met bezuinigingen.
De Gemeente Vlissingen heeft immers een forse bezuinigingsopdracht van 6 miljoen euro te verwerken. Dat een naar verhouding terecht deel daarvan voor rekening gaat komen voor de Vlissingse bibliotheek, is dan ook niet meer dan logisch.

Onbemande bibliotheek
Ook andere bibliotheken in Nederland en Zeeland hebben vanuit de provincies of gemeentes te maken met fikse bezuinigingen. Dat dit extra onrust teweegbrengt in bibliotheekland is dan ook begrijpelijk. Er zijn bibliotheken die gedwongen worden meerdere vestigingen in hun werkgebied te sluiten. En zo worden creatieve bezuinigingsoplossingen bedacht als een ‘onbemande bibliotheek’, zoals in Zeeuws-Vlaanderen het geval is.

Vernieuwing en bezuiniging hand in hand
Bezuinigen lijkt niet samen te gaan met het proces van bibliotheekvernieuwing. Toch wel. Bezuinigingen dwingt Bibliotheek Vlissingen tot het maken van scherpe besluiten en nuchtere bedrijfsvoering. Dat kán doortastend handelen en vooruitgang bevorderen. En dat is precies wat de bibliotheek nodig heeft.

Recent is de bibliotheek dan ook bezig met het uitwerken van diverse bezuinigingsscenario’s. Keuze uit een van deze scenario’s is beslissend voor de toekomst van de bibliotheek. Eén ding is zeker. Welke koers dan ook genomen wordt, de moderne bibliotheekklant is het uitgangspunt bij al het handelen van de bibliotheek. In het najaar van dit jaar wordt meer duidelijk over de omvang van financiële beperkingen en wat dit voor de bibliotheek en haar klanten tot gevolg zal hebben.

Wordt vervolgd dus.

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA