BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

28 juli 2010 @ 08:00 door | 4 reacties

Wat de pot schaft

gefrituurde-marsEén van de leuke aspecten van reizen in het buitenland is het eten. En dan heb ik het niet alleen over de croissants en het stokbrood in Frankrijk of pizza in Italië, hoe lekker ook.

Pick and pray
In Peking ga je niet op zoek naar de dichtstbijzijnde Mac, maar eet je op straat een vers geroosterde en gekruide (kip-?varkens-?cavia-?) saté: heerlijk!
Eten in een restaurant in China is sowieso een belevenis, omdat je geen wijs kunt uit het menu: het is óf in het Chinees óf daarnaast ook in het Chinglish, iets dat vaker niet dan wel verhelderend werkt. In elk geval wel op je lachspieren.
Dus kies je je gerecht volgens het ‘pick and pray’-principe en laat je je verrassen.

In Tibet at ik momo’s, thukpa en yakburger en dronk ik yakboterthee (yuck!) en in Nepal dronk ik lassi en at ik dal bhat en de lekkerste lemon pancakes.
Maar ook dichter bij huis kwam ik verrassende gerechten tegen.

Gefrituurde Mars
Zo hebben we ons tijdens de vakantie op de Hebriden niet gewaagd aan de traditionele Schotse haggis (schapenmaag, gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout). Ook hebben we afgezien van een eveneens uit Schotland afkomstige ‘delicatesse’: de gefrituurde Mars. Alleen al het kijken naar het plaatje jaagt mijn cholesterol omhoog. En er zijn tenslotte grenzen…

Wilt u thuis zelf uitheemse gerechten zoals Nepalese dal bhat, Spaanse paella, Marokkaanse harira en Indiase curry’s klaarmaken, dan kunt u in de bieb kookboeken vinden uit alle windstreken.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

4 thoughts on “Wat de pot schaft

 1. PeterS schreef:

  Met een lekkere, lokaal gestookte whiskey, is haggis anders best wel te pruimen hoor.

 2. Marianne schreef:

  @PeterS: Met een lekkere, lokaal gestookte whisky – met turfsmaak! – is alles wel te pruimen…

 3. Joost schreef:

  Een van de leukere dingen tijdens vakanties is uitgebreid rondkijken in de lokale supermarkt (of wat daarvoor moet doorgaan). De dagelijkse boodschappen verschillen van land tot land. Gangen vol pasta en tomatensaus in Italië, buitensporig veel zoetigheden in Engeland, een onoverzichtelijk groot assortiment cereals in de VS of tientallen soorten rijst en noedels in Maleisië, het blijft interessant :).

 4. Marianne schreef:

  @Joost: boodschappen doen bij de Tesco, de Coccinelle, de Migros en zelfs bij de Griekse Aldi is inderdaad stukken uitdagender dan bij onze lokale Albert Heijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA