BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

31 augustus 2010 @ 08:18 door | 3 reacties

Als we maar open zijn?

opening-biebInstellingen als openbare bibliotheken streven als vanzelf naar een zo groot mogelijk aantal openingsuren. Je wilt de diensten voor het publiek immers zoveel mogelijk aanbieden: klanten zoveel mogelijk de gelegenheid bieden om van die diensten gebruik te maken.

Hoe kan het dan dat Bibliotheek Vlissingen haar centrale in ’t Spui van 47,5 uur per week terugdraait naar 37 uur openstelling?

Daar ligt een lange en diepgaande discussie aan ten grondslag. Zoveel mogelijk open zijn, mag namelijk geen doel op zich zijn, zo luidde de eindconclusie. Veel open zijn is prima, maar dan ook hele goede diensten bieden, is nog beter. Het gaat dus niet alleen om de openingsuren, maar ook om wat we te bieden hebben tijdens die openstelling.

Innovatie
De afgelopen jaren is binnen de bibliotheek hard gewerkt om de ontwikkelingen om ons heen, van digitalisering van de informatie tot veranderend consumentengedrag toe, goed te kunnen bijbenen en de bibliotheek daarin te laten meegroeien. Leenden we tien jaar terug feitelijk alleen maar boeken uit, nu ligt dat heel anders.
In 1999 kwam 98% van alle bibliotheekbezoekers boeken lenen; nu is dat ‘nog maar’ 76%. Steeds meer mensen benutten de bieb voor andere zaken, zoals informatie opzoeken, internetten of de krant lezen. Steeds  meer mensen bezoeken via digitale weg de bieb. Dat virtuele bezoek ligt nu al vier keer hoger dan de fysieke bezoekersaantallen

Aanpassen
Terwijl uitleenaantallen in ’t Spui dalen, terwijl ze elders (virtueel of op de schoolmediatheken) hard stijgen, blijft ’t Spui toch veel personeel vragen om dat op verantwoorde wijze open te kunnen houden. Veel open zijn staat dus het werken aan kwaliteit op scholen of aan digitale diensten in de weg. Omdat de kwaliteit van ons werk ons lief is en wij beslist willen meegroeien met de roep om meer digitale diensten, passen we per 6 september de openingstijden aan door op maandagavond, dinsdag- en donderdagochtend te sluiten en de hele werkweek om half zes de deuren dicht te doen.

De positieve effecten hiervan op de aard van de diensten zullen u hopelijk de komende maanden opvallen. En…. digitaal zijn wij u zeven dagen per week 24 uur van dienst.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Nieuws

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Als we maar open zijn?

 1. PeterS schreef:

  Waarmee werkende mensen (niet in ploegendienst) het dus wel kunnen vergeten om nog een boek bij de bibliotheek te gaan halen. En dat immers toch nog “maar” voor 76% van de mensen het hoofddoel.

  Met alle respect, digitale informatie is ook wel op andere plekken op het internet te vinden, het uitlenen van boeken is iets unieks voor een bibliotheek.

  Aangezien de werkenden waarschijnlijk ook de enige groep zijn met een volledig betaald abonnement, zal dit de bibliotheek ook wel het nodige geld gaan kosten.

  Een onbegrijpelijke actie in deze tijd waarin juist verruiming van openingstijden de focus heeft.

 2. Kees Hamann schreef:

  Werkende mensen hoeven echt niet te vergeten om een boek te lenen bij de bibliotheek, want zij zijn op zaterdagen hartelijk welkom. Tevens zint de bibliotheek op andere methoden om boekenleners beter van dienst te zijn, bijvoorbeeld door hen digitaal te laten bestellen en de media thuisbezorgd te krijgen.
  De bezoekersaantallen op de te sluiten twee ochtenden en de maandagavond zijn zo minimaal dat we met openstelling slechts in een zeer bescheiden behoefte blijken te voldoen. En dan moeten belangen afgewogen worden…

 3. Ruud schreef:

  Fijn om te weten dat ik bij de Bibliotheek Vlissingen ook in het weekend terecht kan voor informatie. Er zijn maar weinig bibliotheken die ook op zondag vragen beantwoorden, klasse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA