BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 augustus 2010 @ 07:50 door | 3 reacties

Deense dubbeltreffer

boekomslagIk had er de nodige intrigerende recensies over gelezen, dus hij stond al een tijdje om mijn Nog Te Zien Lijstje, de Deense thriller ‘Terribly Happy’.
Onlangs dook hij hier op in het stapeltje nieuwe DVD’s, en het blijkt inderdaad een topper. Tenminste als je van een apart, unheimisch sfeertje houdt waar spanning, drama en zwarte humor elkaar afwisselen. Een beetje Wallander meets the Coen Brothers in Zuid-Jutland, of zoiets.

Vrij snel nadien plukte ik een boekje uit onze Keuze van het Personeel. Mijn keuze werd bepaald door het formaat (net 200 bladzijden), de omslag en vooral door de intrigerende titel: ‘De kunst om in koor te huilen’ van de mij onbekende schrijver Erling Jepsen.

Na een paar bladzijdes was ik al gegrepen door dit boek dat eveneens in Zuid-Jutland speelt en waarin –net als bij bovengenoemde film- een schrijnend verhaal gemengd wordt met licht-absurde humor. Dat bleek geen toeval, want al googelend bleek dat de auteur ook het boek ‘Vreselijk gelukkig’ had geschreven waarop de film ‘Terribly happy’ gebaseerd is.

Verschrikkelijke thema’s
Maar goed, terug naar ‘De kunst om in koor te huilen’.
Incest, moord, bedrog en mishandeling, het zijn nog maar enkele van de verschrikkelijke thema’s die in deze –deels autobiografische- roman aan bod komen. Echter, doordat het verhaal vertelt wordt vanuit het perspectief van de elfjarige Allan, ontstaat een bizarre discrepantie tussen de kinderlijk verwoorde waarnemingen van de jongen en de barre werkelijkheid die er achter schuilgaat.

Kinderlogica
Jepsen fileert met precisie en mededogen het verstikkende leven in een Deens dorp in de jaren zestig; een kleine, gelovige gemeenschap waarin iedereen alles van elkaar weet, maar waar niemand ingrijpt als er iets misgaat. Een ronduit tragisch verhaal dat echter lucht krijgt door de naïeve kinderlogica van de jonge hoofdpersoon. Of zoals een recensent terecht opmerkte: “Er valt eigenlijk niets te lachen in dit originele familiedrama. Je kunt het alleen niet laten.”

Een uitgebreide recensie en een interview met de schrijver zijn hier te vinden.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden , ,

Reageren

3 thoughts on “Deense dubbeltreffer

  1. Sofie schreef:

    Er zijn ondertussen al drie vertalingen van zijn werk.
    “Met oprechte deelneming” is het vervolg op “De kunst om in koor te huilen”

    1. PeterQ schreef:

      Ik weet ’t Sofie. Ik heb gelijk er achteraan ‘Met oprechte deelneming’ gelezen. Fraai vervolg op ‘De kunst…’. Soort deel twee 20 jaar na dato. Ook weer erg van genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA