BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

18 augustus 2010 @ 08:14 door | Geen reacties

Historisch hoogstandje

Kunt u ook zo genieten van een goed onderbouwde historische roman? Dan heb ik een absolute aanrader voor u: David Mitchell’s De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Deze Engelse auteur belicht een wel heel bijzondere periode van onze vaderlandse geschiedenis.

Terwijl Britse en Russische soldaten eerst via Noord-Holland en later via Walcheren Napoleon uit de Bataafse Republiek proberen te verjagen, volgen we een Zeeuw aan de andere kant van de wereld. Het is Jacob de Zoet, die in 1799 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Japan reist, in de hoop binnen een jaar als rijk man te kunnen terugkeren. Zo hoopt deze jonge griffier uit Domburg alsnog in aanmerking te komen om zijn Rotterdamse geliefde Anna te mogen trouwen.
Overigens is de vermelding Domburg in deze roman één van de weinige connecties met Zeeland, dus dat moet niet uw drijfveer zijn om de roman op te pakken.

In de ban van Japan
De Zoet belandt in de verste VOC-post Deshima in Japan. Deze handelspost is dan al bijna 200 jaar voor dit land het enige contactpunt met de rest van de wereld: een exclusief recht voor de Hollanders, die op een merkwaardige manier respect kunnen tonen voor de Japanse cultuur en als zodanig geen bedreiging lijken te vormen. De roman geeft een prachtig inzicht in de wijze waarop de Japanners zich door strikte regelgeving proberen te isoleren van Westerse invloeden. Maar desondanks raakt Jacob de Zoet in de ban van een Japanse vroedvrouw.

De Zoet heeft als boekhouder de opdracht meegekregen om de corruptie op de handelspost te onderzoeken en dat bezorgt hem natuurlijk onmiddellijk vijanden. Als hij uiteindelijk succes weet te boeken keert alles zich tegen hem.

Literaire verdichting
De naam Jacob de Zoet zult u niet aantreffen in de verslagen van de VOC; hij is een literaire verdichting van verschillende figuren. Zo werkte Hendrik Doeff als geleerde in Deshima in dezelfde periode en met veel overeenkomstige belevenissen als ‘onze’ Jacob. Doeff werkte als assistent van Willem Wardenaar en volgde hem op als ‘opperhoofd’ van de handelspost. Hij moest het hoofd bieden aan diverse pogingen van de Britten om gelijktijdig met de strijd op het Europese continent in de Oost lucratieve koloniën te verzamelen. Het afweren van de aanval van het Britse schip ‘Phaeton’ is ook in de roman een essentiële gebeurtenis.

Mitchell’s roman verscheen oorspronkelijk onder de titel The Thousand Summers of Jacob de Zoet en ontving bijna onmiddellijk de nominatie voor de Man-Booker prijs 2010, waarvan de winnaar op 7 september wordt bekend gemaakt.
Het is een prachtige roman, die een fascinerend beeld geeft van de Japanse cultuur, spannend, onthutsend en soms romantisch. Wat wilt u nog meer deze zomer?

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA