BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 augustus 2010 @ 08:26 door | Geen reacties

Macroglossum Stellatarum

macroglossum-stellatarum

Een aantal jaar geleden ontdekte ik, ’s avonds bij het sproeien van de tuin, dit bijzondere beestje. Erg benieuwd wat dit uiterst bewegelijke, kogelvormig diertje kon zijn, kwam ik via internet al snel achter de naam: Macroglossum Stellatarum, ofwel meekrapvlinder of onrustvlinder. Het is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Sphingidae, de pijlstaarten en komt met name voor in Noord-Afrika, Europa, China en Japan.

Kolibrie
De Engelse benaming van deze vlinder is Hummingbird hawk moth, wat ik persoonlijk een erg leuke naam vind. Door de mogelijkheid stil in de lucht boven bloemen te hangen en met z’n lange roltong nectar uit planten te zuigen, vertoont de vlinder overeenkomsten met de kolibrie (hummingbird), vandaar de naam kolibrievlinder.

Verleiding
Hoewel de kolibrievlinder vooral schijnt te leven van walstroosoorten en meekrap, oefent een weelderig bloeiende tuin naar mijn idee ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Sinds ik bij de aanschaf van planten en struiken zo veel mogelijk kies voor vlinderlokkers, is het gegons, gezoem en gefladder in de lucht enorm toegenomen. Vooral de Buddleja is erg in trek. Ook een plateautje met wat honing en eventueel rottend fruit doet wonderen. In elk geval heb ik sindsdien de kolibrievlinder vaker mogen waarnemen.

Kiekje
Uiteraard heb ik in het begin driftig geprobeerd de vlinder vast te leggen met mijn camera die van alles kan. Maar dat viel niet mee en is ook nooit tot echte tevredenheid gelukt. De vleugeltjes gaan enorm snel op en neer en de vlinder schiet door de tuin; je rent je verloren. De beste ervaring heb ik nog met de filmstand op de camera.

De kolibrievlinder is het meest te zien in augustus en september. Dus als u op een zomerse dag niets te doen heeft… succes!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA