BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 augustus 2010 @ 08:35 door | Geen reacties

Mindful koffiezetten

mindfulnessIk kan niet multitasken. Nooit gekund ook. Begin met mij een gesprek terwijl ik koffie aan het zetten ben, en ik vergeet het water. Of het filterzakje. Ik kan geen twee ballen tegelijk in de lucht houden. Letterlijk ook niet, maar dat is weer een ander verhaal.

Multitasken bestaat niet
Jarenlang is ons voorgehouden dat vrouwen kunnen multitasken en mannen niet. Uit recent onderzoek blijkt hier echter niets van waar te zijn, want we kunnen het allemaal niet.
Niemand kan het. Onze hersenen kunnen niet écht twee dingen tegelijk doen. Taken heel snel afwisselen, ‘switchtasken’ is het beste wat we kunnen doen, maar is in feite veel minder produktief dan alle taken  aandachtig apart verwerken.

Dat concludeert de Italiaanse psycholoog Paolo Toffanin in zijn proefschrift ‘Brain economics: Housekeeping routines in the brain’, waarop hij in oktober 2009  in Groningen promoveerde.
Toffanin ontwikkelde een nieuwe methode om precies te kunnen zien hoeveel aandacht proefpersonen besteden aan verschillende taken als ze die tegelijkertijd uitvoeren en hun aandacht dus moeten verdelen. De methode is gebaseerd op elektro-encephalografie (EEG). Die methode heeft bij zijn proefpersonen aangetoond dat er in werkelijkheid nooit sprake is van multitasken.

Mindfulness is hot
De waardering voor deze ooit zo geprezen vrouwelijke eigenschap, het multitasken, lijkt op zijn retour. Gelukkig maar. Mindfulness is nu het nieuwe woord, de tegenhanger van multitasken. Wat een bevrijding: ik hoef niet meer te kunnen multitasken. Mindful koffiezetten is helemaal van nu!

Boekwerken over mindfulness zijn in de bibliotheek dan ook niet aan te slepen: mindfulness voor moeders, mindfulness voor kinderen, mindful leiderschap. Onze bibliotheek heeft zelfs een themadossier  Mindfulness samengesteld, waarin u uitgebreide informatie kunt vinden over dit onderwerp.

En natuurlijk zijn de boeken over mindfulness te leen in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA