BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 augustus 2010 @ 08:18 door | Geen reacties

Muziek terwijl u werkt

klokken1

De kantoortuin van onze bibliotheek bevindt zich vlak onder de Sint Jacobstoren. Zodoende kunnen we elke vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur genieten van het carillonspel van stadsbeiaardier Jos Vogel, die eveneens organist is van de kerk.

Computercarillon
Het carillon van de St. Jacobstoren bestaat uit 47 klokken, waarvan de drie grootste tevens als luidklok dienst doen. Tot aan de grote restauratie van 1997/1998 speelde het carillon overdag om het kwartier een melodietje. Daarna begon ook voor het carillon het computertijdperk; met uitzondering van de nachtelijke uren speelt er op het hele en halve uur een melodietje. Daarbij wordt het carillon aangestuurd door een computer, waarin een verwisselbare chip  zit met de daarop ‘ingeblikte’ melodieën. Om 12.00 en 18.00 uur wordt echter de melodie nog steeds ‘via de speeltrommel‘ ten gehore gebracht.

De reacties van mijn collega’s op het vrijdagse carillonconcert lopen uiteen van zacht meeneuriën tot hartgrondig zuchten. Persoonlijk word ik wel blij van muziek die van buiten mijn werkplek binnenkomt, zelfs die van een draaiorgel, zolang het maar geen Peruaanse panfluiters  zijn.

Zomer in Zeeland
Omdat het ’s zomers in de kantoortuin vaak niet te harden is van de hitte, zijn er vorige week een paar klapramen geplaatst die voor frisse lucht moeten zorgen. Hierdoor komt niet alleen frisse lucht, maar ook de muziek van het carillon onbelemmerd en op volle sterkte naar binnen. Reden genoeg om een te voeren (telefoon)gesprek een uurtje uit te stellen.

Als ik hoor dat Jos Vogel na een uurtje carillonspel ‘Zomer in Zeeland’ inzet, weet ik dat de rust in de kantoortuin bijna weerkeert. Ook weer heerlijk.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA