BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 augustus 2010 @ 07:52 door | Geen reacties

Vlissingse musea

muzeeumBeroepshalve zoek ik regelmatig in Wikipedia  naar onderwerpen die met Vlissingen te maken hebben. Vandaag beproefde ik zoekterm ‘muZEEum’. Dat leverde slechts tien ‘hits’ op. Voor de Vlissingers is het muZEEum al tijden een begrip. Maar wat doe je als je het begrip ‘muZEEum’ niet kent en in Wikipedia wil zien of Vlissingen een museum heeft? Dan zoek je ‘Vlissingen museum’. Dat leverde beduidend meer op: 114 onderwerpen. Gelukkig ook het muZEEum zelf!

Maar is alleen het muZEEum tevoorschijn toveren in Wikipedia eigenlijk niet te beperkt? Hoewel: zijn er dan nog meer musea in Vlissingen?

Geregistreerde musea
In Nederland is het begrip museum niet wettelijk beschermd. Wie een verzameling heeft en behoefte om het te tonen, mag zomaar ‘museum’ boven zijn voordeur zetten. Er is echter wel een onderscheid tussen zomaar een museum en een geregistreerd museum. Erkende musea staan geregistreerd in het Museumregister Nederland, tenminste: als je aan hele strenge voorwaarden voldoet. Dat geeft dan wel een hoop voordelen, bijvoorbeeld voorrang bij het toekennen van subsidies. In Vlissingen voldoet alleen het muZEEum aan alle voorwaarden en bij de ingang prijkt dan ook trots het bordje: Geregistreerd Museum.

In het muZEEum is, naast museum zijn, vooral veel te beleven: de maritieme geschiedenis van Zeeland wordt op spannende wijze verteld met prachtige voorbeelden uit de rijke Zeeuwse collectie historische voorwerpen.

Maar in Wikipedia wordt ook Het Arsenaal een museum wordt genoemd. Of het nodig is om Het Arsenaal in te schrijven, is hier niet de vraag. In dit Maritiem Attractecentrum is heel wat zien en te beleven in een spannende piratenomgeving en je kunt er zelfs levende roggen aaien.

Wel een museum, maar niet in Wikipedia en niet in museumregister, is Iguana. Hier is geen erfgoed te zien, maar net als Artis (overigens  wel een erkend museum)  is het een instituut met een verzameling dieren die te bestuderen zijn: reptielen, spinnen en nog veel meer. Je hoeft er geen verre reis voor te maken.

Toekomstig museum?
Tenslotte: ook niet in Wikipedia en geen museum is de Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen. Die is stilletjes, maar wel hard, bezig om de voormalige verbandkamer op het terrein van de voormalige scheepswerf De Schelde (KMS) op te knappen. Wat daar straks te zien zal zijn, is geen verrassing, maar hoe nog wel. Op open dagen waren voorwerpen uit de voormalige verbandkamer te zien en de klok die bij de ingang hing. Ook een in- en uitlogklok en voorwerpen die te maken hebben met klinken van schepen. De indrukwekkende film ‘Mannen tussen Staal’ werd er vertoond en de vrijwilligers vertelden de verhalen. Straks toch een museum?

Ondertussen werken we aan een plan om in Wikipedia nog  veel meer te kunnen vinden over Vlissingen, ook als u naar een museum zoekt.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA