BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 augustus 2010 @ 08:25 door | Geen reacties

Wiki-project uit de steigers.

jacobskerk-in-steigersHet Wiki Loves Bieb-project staat al een tijdje in de steigers, maar krijgt zo langzamerhand concrete vormen. Deze week zijn met het Zeeuws maritiem muZEEum afspraken gemaakt voor ontsluiting van de collectie via Wikipedia.

Naast de, hier al eerder genoemde, collectie van de voormalige Oudheidskamer KMS (Koninklijke Maatschappij De Schelde), zullen ook door het muZEEum de gegevens, digitaal vastgelegd in een databestand van de Stadshistorische collectie, worden overgedragen. Daarmee kunnen alle objecten worden beschreven in Wikipedia.

Vrijwilligers gezocht!
Bibliotheek Vlissingen zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om bij te dragen aan het project en aan Wikipedia. Uiteraard wordt men daarbij bijgestaan door een medewerker van de bibliotheek, als men niet precies weet hoe dat moet.

Opgeven?
Aanmelden kan via email: dbs@spui.nl, via telefoon: 0118-422 161 (Dick Broers) of stuur een brief je naar: Bibliotheek Vlissingen t.a.v. Wiki Loves Bieb, Spuistraat 6, 4381 HR Vlissingen.

Kerncollectie
De kerncollectie van het muZEEum is in 2007 (M.A. De Ruyterjaar) voor een groot deel digitaal vastgelegd. Echter, binnen de organisatie van het muZEEum zijn geen mogelijkheden om zelf onderzoek te doen, waardoor de voorwerpen uit collectie uitgebreid beschreven kunnen worden.
Het Wiki Loves Bieb-project biedt met deze unieke overeenkomst de mogelijkheid om nog meer Vlissingse onderwerpen breeduit op te nemen in Wikipedia.  Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: iedereen die meer van of over de objecten weet, wordt uitgenodigd om zelf aanvullingen te plaatsen.

Daarmee wordt niet alleen voorzien  in verruiming van de kennis van het muZEEum over de eigen collectie, maar vergroot het ook het aantal bezoekers van het muZEEum. Immers: wie in Wikipedia over een topstuk van het muZEEum heeft gelezen, wil het natuurlijk ook in het echt bekijken.

Een voorproefje
Beleven noemt het muZEEum dat, en dat kan alleen in het inspirerende gebouw zelf. Via internet is al een deel van de collectie te bekijken. Zo worden op de website van SCEZ (Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland) ca. 100 topstukken uit het muZEEum samen met die van andere Zeeuwse musea getoond. En ook is de maritieme collectie te raadplegen op de website maritiem digitaal.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA