BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 september 2010 @ 08:00 door | Geen reacties

Big Brother

aaa2Onderaan de trap ligt een blauwe enveloppe. Ik schrik. Heb ik, net als 15 jaar geleden, een fout gemaakt en moet alles weer teruggestort worden? Moet ik dan net als toen weer de schoenendoos met bewaarde bonnetjes napluizen en een consulent in de arm nemen om later alsnog alles terug te krijgen omdat de fout toch bij de belastingdienst lag? Met trillende handen, een druppel zweet afvegend, scheur ik de envelop open.
Geen aanslag… Maar ook geen teruggave!

Vereniging
Wel een zakelijke (dreigende?) mededeling dat ze nu geen actie ondernemen, maar mij wel weten te vinden als ik in mijn woning handel ga drijven. Handel drijven? Op de nieuwe bank? Dan zie ik pas aan wie dit gericht is: niet ik, althans als natuurlijk persoon, maar de rechtspersoon die ik vertegenwoordig onder de, ooit ten burele van het kadaster bedachte naam “Vereniging van Eigenaren flatgebouw [straatnaam-van-vijftien-letters] [twee huisnummers] Vlissingen” wordt in de gaten gehouden.

O, ja: vanaf 2007 moeten alle VvE’s zich inschrijven in het Handelsregister. In artikel 2 lid C van de Handelsregisterwet staat dat dit bijdraagt aan het efficiënt functioneren van de overheid. Dat gaat prima: de Kamer van Koophandel stuurde een dikke enveloppe en vraagt daarin mij gegevens toe te zenden die ik zelf eerst schriftelijk moest opvragen bij het kadaster! En nu koekeloert de belastingdienst.

Jaavergadering over het balkon
Weer een bos gemaaid. En overbodig, denk ik. Voor mij, althans. Prima voor een flat met veel woningen, een onderhoudsplan en tegenstrijdige belangen. Maar mijn ‘flatgebouw’ bestaat uit een boven- en een benedenwoning. De VvE was tot 2007 ‘slapend’. Niet dat we niets samen deden, maar met de benedenbewoners heb ik onder een kopje koffie afgesproken wat we sparen voor groot onderhoud en welke kosten aan het gebouw we wel en niet samen betalen. Onze ‘jaarvergadering’ (nu dus wettelijk verplicht en wel voor juni): ik hing over het balkon en de buuf lag in haar tuin lekker te zonnen. Jaarrekening? Pfff. Statuten, huishoudelijk reglement? Hahaha…

Administratie
Hoofdschuddend loop ik de trap op en stop de brief in de ordner met de afkorting ‘ VVE’, de envelop bij oud ‘t papier. De map is in twee jaar tijd flink gevuld. Volgende week moet ik alweer een nieuwe kopen, het bonnetje bewaren en de buurvrouw vragen om de helft te storten. Ook voor de inschrijving, de jaarlijkse bijdrage en het opzoeken van de gegevens. Van de via mijn laptop online bijgehouden bankrekening maak ik op de printer een uitdraai van de betalingen en dat gaat in de nieuwe ordner.

1984
Ik kijk nog eens naar onze naam, die langer is dan de gevel van het gebouw waar ik woon en 1984 van George Orwell schiet door mijn hoofd. Hmm, moet ik weer eens lezen. Toch wel slim bedacht door de overheid! Want vanaf nu pikken ook de HEMA, Dynabyte, Acer, HP, TNT, Bruna, Alice, de bibliotheek, de KHOG en de ING een graantje mee van mijn VvE.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA