BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 september 2010 @ 08:00 door | 6 reacties

Dromen van Johanna

aaa1Als overtuigd Bob Dylan fan heb ik het niet zo op mensen die zijn werk coveren. Met alle respect overigens. Vaak gaat voor mij de gevoelswaarde en de sfeer van een nummer of album grotendeels verloren. Vorige week ben ik echter zeer positief verrast door het nieuwe werkje van Ernst Jansz.

Doe Maar
Ik denk dat de meeste van u Jansz kennen als één van de leden (en oprichters) van Doe Maar. Een band die  zo’n 25 jaar geleden menig hart sneller deed kloppen. Na het uiteenvallen van Doe Maar gaat hij door als schrijver, producent, eenmansband en lid van de begeleidingsband van Boudewijn de Groot.

Visions of Johanna
Zijn derde solo album staat dus geheel in het teken van Bob Dylan, een van z’n helden. Een moedige onderneming, vooral omdat hij z’n favoriete Dylan-nummers van een eigen Nederlandse vertaling voorziet. En hij zet hoog in! Nummers van Dylan hebben vaak een surrealistische inslag, staan bol van de metaforen en zijn regelmatig literaire hoogstandjes. Poetry in motion wordt het ook vaak genoemd.

Mooi eerbetoon
En Jansz slaat er zich moedig doorheen. Althans in mijn beleving. Letterlijk vertalen volstaat in mijn ogen niet, daarvoor zijn sommige teksten te ingewikkeld. Wat te denken van een nummer als ‘A hard rain’s a-gonna fall’? Ga er maar aan staan!
Jansz heeft in mijn ogen een hele mooie plaat gemaakt. Intiem, eerlijk en met vertalingen waar hij zich absoluut niet voor hoeft te schamen. Hulde.

Uiteraard is het werk van Bob Dylan, Doe Maar en Ernst Jansz ook terug te vinden in onze collectie. Laat u eens verrassen!

Auteur

Rubrieken Poëzie, Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

6 thoughts on “Dromen van Johanna

 1. Marina schreef:

  Dank voor de leuke tip, ik ga zeker het album eens beluisteren!

 2. BiebPeter schreef:

  Hoi Marina,

  Ik ben benieuwd hoe je het album ervaart. Dylan’s muziek is niet altijd even toegankelijk …
  En ik ga inderdaad een vervolgblogje wijden aan de resultaten van mijn onderzoek naar het imago van de bibliothecaris. Zal ergens eind van deze week of begin volgende week worden.
  Dank voor je reactie.

  Groet,
  Peter

 3. Marina schreef:

  Hoi Peter,

  Wat ik er van heb gehoord nu vind ik echt geweldig! Het leuke is dat ik gelijk toen ik jouw blogbericht over die cd las het aan mijn moeder had doorgestuurd, het leek me ook typisch iets voor haar… en wat denk je, ze heeft gelijk zijn cd besteld, zo mooi vond ze wat ze van hem op internet beluisterde. Kortom, ga door met jullie blog, het is echt inspirerend om zo nieuwe ideeen op te doen!

  Groet,
  Marina

 4. BiebPeter schreef:

  Hoi Marina,

  Allereerst dank voor het compliment aan de biebbloggers! En heel leuk om te horen dat je moeder ook gelijk enthousiast is. Een Dylan fan toevallig? Overigens is ook de lp die Jansz voor ‘Dromen van Johanna’ maakte (‘Molenbeekstraat’) een aanrader. Beetje dezelfde stijl, heel open en puur. Liefdesliedje worden afgewisseld met nummers waarin Jansz een verhaal verteld. Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar toch …

  Groet,
  Peter

 5. Marina schreef:

  Ja, ik heb al wat beluisterd van zijn oudere album, inderdaad heel mooi! En gisteren was ik even in de bieb hier in Nijmegen en gelijk maar even een oudere cd van Bob Dylan meegenomen zodat ik de teksten ook in de oorspronkelijke versie eens kan luisteren. Je ziet, het blog wordt niet alleen gelezen…en wordt ook iets mee gedaan!
  Groet, Marina

 6. BiebPeter schreef:

  Hoi Marina,

  Je pakt het voortvarend aan! Een tip voor wat Dylan betreft (voor zover ik me er mee mag bemoeien…): probeer het in het
  tijdsbeeld te zien. Als Dylan nu zou opkomen, dan zou hij niet zo’n impact hebben als in de zestiger jaren. Althans, zo denk ik er over.

  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA