BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 september 2010 @ 08:13 door | 2 reacties

Google de spin

MuurspinIk ben wekelijks enkele uren gedetacheerd in de medische bibliotheek van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen. Voor het beantwoorden van vragen, het opsporen van documenten en het doen van literatuuronderzoek maken wij daar gretig gebruik van internet. Daarbij loop je uiteraard tegen heel andere onderwerpen aan dan in een openbare bibliotheek.

Spinnebeet
Laatst kwam ik een casus (zo heet dat in medische kringen) tegen in het NTvG over een vrouw die door haar huisarts naar een spoedpolikliniek werd verwezen omdat zij door een spin was gebeten. Tijdens haar werk voelde zij bij het uitpakken van kisten met potjes Spaanse olijven plots een scherpe pijn in haar linker middelvinger. Aanvankelijk dacht ze dat ze zich had geprikt aan een nietje. Ze schrok toen ze in de kist een zwarte spin zag, die haar collega in een potje wist te vangen. De vrouw vermoedde dat het mogelijk een Spaanse spin betrof die giftig zou kunnen zijn.

Googelen naar diagnoses
Het is geen onbekend verschijnsel dat mensen aan het ‘googelen’ slaan als ze iets onder de leden denken te hebben. Bij hypochonders kan dit ‘googelen’ leiden tot allerlei uit hun voegen geraakte zelfdiagnoses. Maar de spinnebeet-casus laat ook zien dat algemene zoekmachines als Google de arts van dienst kunnen zijn bij het stellen van moeilijke of zeldzame diagnoses.

Het lichaam van de spin in kwestie had een rechte vorm met een lengte van 15 mm, waarbij het de artsen op viel dat 6 van de 8 poten naar voren wezen. Een korte zoekactie op internet bevestigde dat in Nederland geen (autochtone) spinnen die gevaarlijk zijn voor de mens. Vervolgens ‘googelde’ de artsen de spin met als zoektermen ‘spider’, ‘bite’, ‘Spain’. Een van de eerste treffers is een pagina getiteld ‘Dangerous animals in Spain’. Deze pagina bevat een paragraaf over giftige Spaanse spinnen waarin 3 soorten worden genoemd: Latrodectus tredecimguttatus, Lycosa tarantula en Loxosceles rufescens.

Segestria florentina
De artsen zochten de spinnen één voor één op in ‘Google afbeeldingen’ en vergeleken de gevonden plaatjes met de spin in het potje. De 26e (geluks)treffer bij Loxosceles rufescens toonde een Italiaans paneel met spinnen, waaronder de Segestria florentina. Deze leek sterk op de meegebrachte spin.

Toxines
Via artikelen uit de biomedische databank PubMed leerden de artsen dat deze spin neurotoxine en insectotoxine injecteert. Een via Google gevonden site van het Britse Natural History Museum beschreef dat de toxines bij de mens slechts gedurende enkele uren lokaal pijn en een doof gevoel veroorzaken. Een beet voelt aan als een wespensteek.

Een araneoloog van het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden bevestigde achteraf dat het bij de spin inderdaad om een Florentijnse muurspin (Segestria florentina) ging, ook wel kerkzesoog of ‘tube web spider’. Vrouwtjes hebben een lichaamslengte tot 22 mm en mannetjes tot 15 mm. De kleur is zwart, soms met een groene metaalglans op de kaken.

Zeeland
Het leefgebied beperkte zich oorspronkelijk tot de mediterrane landen. Mede door de scheepvaart heeft het leefgebied zich noord- en oostwaarts uitgebreid. In Engeland wordt de spin vooral in havensteden gevonden; in Nederland vooral in Zeeland en noordelijker sporadisch in havensteden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord- en Zuid-Beveland, Walcheren en Schouwen-Duiveland komt hij in vrijwel elk dorp of stad voor.

Clinical librarian
Zoekacties als hierboven moeten efficiënt zijn en uiteindelijk leiden tot betrouwbare en relevante informatie. Of dat lukt, hangt mede af van de kennis van de (onder)zoeker.  In sommige ziekenhuizen ondersteunen gespecialiseerde medisch bibliothecarissen (clinical librarians) de artsen om efficiënt de benodigde literatuur te zoeken, bijvoorbeeld voor het vaststellen van een diagnose. Tot op een bepaald niveau proberen we dat ook in de medische bibliotheek van het ziekenhuis in Vlissingen te doen.

De spinnebeet-casus is in ieder geval een mooi staaltje van internetdiagnose uit de praktijk!

Auteur

Rubrieken Algemeen, Dienstverlening, Internet

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Google de spin

  1. AvA schreef:

    Hartstikke leuk voorbeeld. Omdat ik zelf nogal lang aan het klooien ben voor ik iets bij elkaar gegoogled heb,is mijn bewondering voor jullie prestatie groot.

  2. Ron schreef:

    @AVA Sommige zoekwegen zijn recht door zee, andere weer lang en kronkelig. De resultaten liggen nooit van tevoren vast en omkijken doe je vaak in verwondering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA