BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

1 september 2010 @ 08:31 door | 3 reacties

Innerlijk behang en gevelgedichten

Verstopte poëzie
Hans Lodeizen is een dichter die al meer dan 60 jaar geleden overleden is en prachtige, gevoelige gedichten heeft nagelaten. Er is slechts één dichtbundel van hem verschenen met de intrigerende titel ‘Het innerlijk behang‘. De bundel is nog bij een paar Zeeuwse bibliotheken aan te vragen, maar staat meestal verstopt in een magazijn of  heeft de status ‘niet uitleenbaar’.
En dat terwijl het werk van Lodeizen toch wordt beschouwd als een algemeen erkend hoogtepunt uit de Nederlandse poëzie.

hans-lodeizen3Zichtbare poëzie
In Leiden is het gedicht  ‘We zullen het leven’ van Lodeizen een stuk toegankelijker gemaakt doordat het op de buitenmuur staat geschreven van een woning in de Haarlemmerstraat. Het is één van de meer dan 100 gedichten die in de stad te lezen zijn.

Ook in Middelburg is vorig jaar een begin gemaakt met een vergelijkbaar project met de naam ‘Sprekende Gevels’. Op 14 augustus jl. werden door de wethouder van cultuur twee nieuwe gedichten onthuld: ‘De zee’ van Johanna Kruit en ‘Kabbelend’ van de uit Vlissingen afkomstige Ron de Jonge. Het doel van het project is om met gedichten op verschillende gevels en muren de stad mooier te maken. Als alle gedichten een plek hebben, kan er een poëziewandeling gemaakt worden langs al deze gevels.

En het gedicht
Maar ik dwaal af. Wat ik u wil laten horen is een gedicht van Hans Lodeizen. Het heeft geen titel. Het begint met de zin ‘Je hebt me alleen gelaten’ en eindigt met  ‘maar je kunt me niet verlaten’. Dit riekt naar wanhoop en raadselachtigheid, maar heeft ook iets triomfantelijks. Maar zoals dat met meer poëzie het geval is, gedichten moet je niet uitleggen, analyseren of soms zelfs maar lezen, maar kun je het beste horen.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Innerlijk behang en gevelgedichten

 1. AvA schreef:

  Wanhoop? Nou nee. Raadselachtig? Nou nee. Triomfantelijk? Nou nee. Maar verder ben ik het met je eens, je moet gedichten niet uitleggen of analyseren. Prachtig initiatief, die muurgedichten. In Leiden heb ik de meeste opgespoord met het boekje in de hand. Ze hebben daar vaak de vorm (van de afbeelding van het gedicht) bij de inhoud laten passen, is dat in Middelburg ook zo?

  PS Troost is een woord dat bij mij op komt als ik het gedicht lees of hoor. Ervaringsdeskundige hè.

 2. Andrea van Boven schreef:

  Op http://www.literatuurinzeeland.nl is meer informatie over de muurgedichten te vinden.
  Het is een verrassend gezicht als je een muurgedicht tegenkomt in Middelburg.

 3. Marianne schreef:

  De initiator van het Middelburgse poëzieproject ‘Sprekende Gevels’ Thea Everaers, is een oud-collega uit de bieb!
  Op 14 augustus jl. is het 4e Middelburgse gevelgedicht, op de hoek Gortstraat/Kerspel onthuld.
  De gevelgedichten maken onderdeel uit van de Kunst en Cultuurroute van de stad.
  Over vier jaar moeten in heel het centrum zo’n 25 gedichten op verschillende gevels te zien zijn.
  Met dank aan Thea!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA