BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 september 2010 @ 08:41 door | Geen reacties

Proton on the Rocks

protonenEen van mijn nieuwe collega’s (ik werk nog niet zo lang in Bibliotheek Vlissingen) schoot me aan: “Jij weet toch veel over muziek?” Nu is mijn standaard antwoord: “Ik? Ik weet zo weinig…!”, maar hij keek serieus en ik hield me op de vlakte. “Nou”, zei hij, “ik ben op zoek naar een goed boek over dansvormen”.
Op mijn eerste werkdag had ik op onze interne Wiki een bio geplaatst, waarin vermeld dat ik naast mijn werk o.a. bandleider ben bij een bij een bigband. Daags daarna kwam hij zich voorstellen en meldde enthousiast dat ook hij in de lichte muziek actief was.

Muziekboek
Tja, dan werk je in de bibliotheek, bent niet met boeken bezig en wilt toch graag een advies op maat geven. Maar hij was wel aan het goede adres. Ik wist dat in de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek verschillende boeken zitten waarin diverse ritmen worden behandeld, uitgelegd en een aantal voorzien zijn van een cd met voorbeelden. Ik adviseerde Drummen voor Dummies. Niet dat hij in mijn ogen een ‘dummie’ is, maar het boekje is duidelijk en van daaruit kom je altijd wel weer verder. Bovendien is op YouTube een rubriek onder die naam waarop verschillende instructiefilmpjes te vinden zijn.

Dansende protonen
Nu we het toch over muziek hebben… Kent u de grote deeltjesversneller van CERN, op de grens van Zwitserland en Frankrijk? Daar wordt onderzoek verricht naar oerdeeltjes. De bedoeling is een beter beeld te krijgen van het ontstaan van het heelal.
Maar de wetenschappers hebben ook een onverwachte, andere interesse: muziek. De bewegingen van piepkleine deeltjes, als neutronen en protonen, zijn om te zetten in geluid. “Als je het juiste computerprogramma gebruikt, kun je echt mooie muziek krijgen uit de routes die de deeltjes afleggen”, zegt één van hen. Zo kun je horen hoe een botsing tussen twee protonen klinkt. Of het uit elkaar vallen van een zogenaamd Higgs Bosson deeltje. Het is natuurlijk computermuziek. De deeltjes zelf maken geen geluid. Voor de speciale site kijk hier.

Phone Home
Er is nu zelfs een compleet project gewijd aan muziek uit oerdeeltjes. Er wordt zelfs gedacht aan ringtones voor mobieltjes. Het is niet zomaar een hobby van de wetenschappers… de bedoeling is dat door dit soort activiteiten het publiek positiever komt te staan tegenover het toch peperdure onderzoek bij CERN.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA