BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 september 2010 @ 08:04 door | 1 reactie

Wiki zoekt Scheldekenners

schelde1GEZOCHT: kenners van gereedschappen en werktuigen uit de KMS-collectie
De Stichting Scheepsbouwgeschiedenis en de Bibliotheek Vlissingen zoeken vrijwilligers om de objecten van collectie van de voormalige Oudheidskamer van de KMS te beschrijven in Wikipedia.

Oproep
Bent u (oud) werknemer van de KMS of heeft u op andere wijze kennis van gereedschappen en werktuigen die gebruikt zijn in de (Vlissingse) scheepsbouwindustrie en u heeft ook nog vrije tijd? Dan kunt u heel wat voor ons betekenen!

De KMS collectie
De collectie van de voormalige Oudheidskamer van de KMS is halverwege de 20e eeuw ontstaan. De snelle vernieuwingen in de scheepsbouwindustrie (o.a. van klinken naar lassen) hadden nieuwe gereedschappen en werktuigen tot gevolg. De omwenteling van zeilvaart naar stoomvaart veroorzaakte ook een omslag. De oude gereedschappen werden verzameld om ook de komende generatie werknemers op de bedrijfsschool kennis te laten nemen van oude technieken.

MuZEEum en Gemeentearchief
Voor het beheer van de collectie gereedschappen en werktuigen werd het Stedelijk Museum Vlissingen, nu Zeeuws maritiem muZEEum, aangewezen om die taak uit te voeren. Hier worden nu enkele objecten in de vaste presentatie getoond. Het oud-archief en de fotocollectie van de KMS zijn overgedragen aan het Gemeentearchief Vlissingen. Beide collecties geven een beeld van meer dan 100 jaar scheepsbouwgeschiedenis in Vlissingen.

St. Scheepsbouwgeschiedenis
De Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen wil in de voormalige Verbandkamer van de KMS een bezoekerscentrum realiseren. Op open dagen, zoals Open Monumentendag, worden door vrijwilligers rondleidingen verzorgd waarmee de Vlissingse scheepsbouwgeschiedenis levend wordt gehouden. De stichting wil zich ook inzetten om de collectie van de Oudheidskamer te ontsluiten en te tonen.

Wiki Loves Bieb
Bibliotheek Vlissingen onderzoekt of zij een rol kan spelen in de ordening van informatie in Wikipedia. Deze vrije encyclopedie op internet kan een belangrijke bron van kennis zijn, maar veel (Vlissingse) onderwerpen zijn nog lang niet compleet of ontbreken. Met dit project steken de bibliotheek en lokale erfgoedinstellingen de handen ineen om vrijwilligers te stimuleren in het actieve gebruik van Wikipedia. De ontwikkeling van het Scheldekwartier met als eerste deelproject de publicatie van de gereedschappen en werktuigen uit de KMS-collectie is het eerste speerpunt.

Iedereen met kennis over dit onderwerp en die wil bijdragen kan zich melden bij:

Dick Broers, Bibliotheek Vlissingen
Spuistraat 6, 4381 HR Vlissingen, tel. 0118 – 422161, dbs@spui.nl

of

St. Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen
Secretariaat Doeke Roos jr.
Boterbloemlaan 32, 4382 XK Vlissingen
mkool@zeelandnet.nl.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

One thought on “Wiki zoekt Scheldekenners

  1. Herman Geeraert schreef:

    Van 1973-1975 zat ik op de bedrijfsschool. Bij Joop Oele, de lichtmetaal. Nog steeds heb ik van die periode aluminium en stalen werkstukken bewaard. Ook mijn eindexamenwerkstuk, de examenwerkmap met opgaves. Zoals uitslaan, hardheid metaal bereken, noem maar op. Ook diploma’s. Wat mij betreft mag het in een vitrine, als het iets waardevols voor een museum. Voor dat doel zou ik alles schenken. Na uw reactie kan ik wel enkele foto’s toesturen van het bedoelde.
    HG te Breskens. 0117-751806

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA