BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 oktober 2010 @ 08:30 door | Geen reacties

Kennismaking met Wiki Loves Bieb

introbijeenkomst-wikipedia

Op donderdag  14 oktober vond in onze bibliotheek de eerste bijeenkomst plaats met vrijwilligers die zouden willen bijdragen aan het project Wiki Loves Bieb. Het betrof een kennismakingsbijeenkomst van (oud)medewerkers van de KMS, waar uit de doeken werd gedaan op welke wijze de collectie gereedschappen en werktuigen van de voormalige Oudheidkamer KMS in Wikipedia kan worden gepubliceerd.

Digitale alternatieven
Bibliotheekdirecteur Kees Hamann gaf een pleidooi ten beste voor het gebruik van Wikipedia. Niet alleen omdat het gratis is, maar vooral omdat het een uitstekende plek is om kennis te delen. Hij legde uit dat de toekomst voor boeken steeds kleiner wordt en dat het juist voor een bibliotheek een uitdaging is om de ontwikkeling in digitale alternatieven van bronmateriaal te omarmen. Wikipedia is ondertussen de grootste online encyclopedie. Vooral het snel aanvullen, corrigeren of voorzien van bronnen is een uitdaging om daarin als bibliotheek een rol te spelen.

Samenwerking met muZEEum
Daarna werd door ondergetekende dieper ingegaan op de wens om in Wikipedia meer Vlissingse onderwerpen op te nemen. Door samenwerking met het Zeeuws maritiem muZEEum is er een echt Vlissings onderwerp ontstaan, waarbij ruim 1200 voorwerpen uit de voormalige Oudheidskamer van de KMS zullen worden opgenomen in Wikipedia. Daarvoor worden eerst de eerder daarvan gemaakte dia’s gedigitaliseerd en bewerkt voor publicatie in Wikimedia Commons.

Bibliotheekmedewerker Suzanne van Rijt gaf tenslottte een demonstratie hoe een stuk gereedschap in Wikipedia kan worden geplaatst en welke mogelijkheden er zijn om de summiere informatie die nu over de voorwerpen is vastgelegd, verder aan te vullen.

Onder de aanwezigen waren vakmensen van verschillende afdelingen van de voormalige KMS en er ontstond een levendige discussie. Na afloop werd iedereen gevraagd op te geven in welk deel van dit project ze zouden willen bijdragen. In de loop van de komende maand worden de reacties geïnventariseerd en voorgestelde werkplannen verder uitgewerkt.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA