BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

29 oktober 2010 @ 08:33 door | Geen reacties

Aan de slag met Wiki Loves Bieb

oude-boekenDe eerste projecten die vanuit de bibliotheek zijn opgestart in het Wiki Loves Bieb-project doorlopen momenteel hun traject.

Vrijwilligers
Een groep vrijwilligers gaat zich bezig houden met de ontsluiting van de Scheldecollectie en afgelopen maand is d.m.v. een fotowedstrijd gerealiseerd dat het onderwerp Vlissingse Rijksmonumenten in Wikipedia is voorzien van afbeeldingen (de winnaar wordt binnenkort bekendgemaakt, dus hou dit blog in de gaten!). En in de komende maand worden nog meer vrijwilligers gevraagd om andere Vlissingse onderwerpen in Wikipedia te beschrijven.

Vaak is mij de vraag gesteld wat dit nu met boeken te maken heeft. Vooral door mensen die niet vaak of al alweer heel lang geleden een bibliotheek van binnen hebben gezien. Het project heet toch Wiki Loves Bieb en een bibliotheek staan toch  veel boeken?

Ordening
Waar en niet waar. In de bibliotheek kan je naar traditie boeken lenen. Maar in de bibliotheek vindt je vooral ook veel informatie. Over van alles. Niet alleen gedrukt (de boeken), maar vooral ook gedigitaliseerd, zowel in documenten als op internet. Wat de bibliotheek daarin doet is orde scheppen en u op weg helpen de juiste informatie te vinden.

Eerst maar de boeken zelf. Boeken bieden plezier en verstrooiing. Maar welk boek wilt u lezen, en waar vindt u het? Door de bibliotheek is daartoe een indeling gemaakt. Men vindt thrillers niet bij de kookboeken, tenzij het verhaal gaat om een moord in de keuken met een recept voor het lijk in de soeppot. En omdat u de boeken kunt lenen, wordt het lezen bevorderd omdat u in staat wordt gesteld om meer boeken te lezen dan u misschien wel kunt kopen.

Dan de informatie. Het is echt te veel om hier te noemen, daarvoor moet u echt langskomen. Maar er zijn weinig onderwerpen waarmee de bibliotheek u niet op weg kan helpen om erachter te komen over het hoe, wat of waar. Ook daarin is door de bibliotheek een ordening gemaakt. Bijvoorbeeld door themadossiers. Of, en daar raak je dit project: door verwijzing naar Wikipedia.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA