BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 oktober 2010 @ 08:53 door | 3 reacties

Beleving & verbeelding

BelevenisbibliotheekAl enige jaren waart het spook ‘belevenis’ rond in de bibliotheekwereld. In de slipstream van de beleveniseconomie is het idee van de belevenisbibliotheek, ook wel belevingsbibliotheek, ontstaan.

Ik heb zelf altijd moeite gehad met het begrip ‘belevenis’, want is een bibliotheek, hoe mooi vormgegeven dan ook, daarmee een belevenis? Zijn de talloze schitterende en verrassende activiteiten, die op het bibliotheekpodium worden georganiseerd, een belevenis?


Efteling

Hebben we het hier niet over scheppen van illussies? Als we daarin zo goed waren als de Efteling dan zouden we per bibliotheekbezoek een (forse) toegangsprijs kunnen vragen. Mensen zijn immers bereid flink te betalen voor een unieke belevenis. Ik durf daarom te stellen dat een bibliotheekbezoek beslist geen belevenis is. Misschien dat een persoonlijke service (in de trant van ‘is dit niks voor jou?’) enigszins in de richting komt. Het gevoel bijvoorbeeld dat je krijgt als de informatie of een leesadvies speciaal voor jou is uitgezocht. Geen spectaculaire of aangrijpende ervaring, maar gewoon een goed gevoel. Omdat die informatie je weer wat wijzer heeft gemaakt en dat advies je leesplezier heeft bezorgd.

Wereldreis
Laatst las ik in het boekje ‘Grote denkers, kleine denkers’ dat je in één dag makkelijk een wereldreis kunt maken, het ligt er maar aan hoe je denkt. De twaalfjarige Charlotte en haar vriendinnetjes hadden al hun financiële middelen bij elkaar gelegd … vier bibliotheekpassen. Ze kozen bestemmingen waar ze graag naar toe wilden. Naar Thailand, Stockholm, Londen, The Great Barrier Reef en New York. Meer dan twintig vreemde boeken leenden ze van de bibliotheek. Ze lazen, keken naar foto’s, bestudeerden de atlas, en stelden vragen aan mensen op straat en in winkels.

Zo beleefden ze deze plaatsen: door er over te fantaseren en er over te vertellen. Waaruit maar weer blijkt dat verbeeldingskracht en een bibliotheekpas soms krachtiger zijn dan tijd, geld en ratio. Maar om nu te zeggen dat de bibliotheek een belevenis creëert, dat vind ik te ver gaan. Een belevenis is toch vooral een intern proces en zit meer in je hoofd dan daarbuiten.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Beleving & verbeelding

 1. Sofie schreef:

  Maar werken in de bieb is wel vaak een belevenis vind ik.
  Het boek meteen gereserveerd.Je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Bedankt voor de tip.

 2. PeterQ schreef:

  Helemaal mee eens Ron. Alles moet tegenwoordig een belevenis zijn, en liefst ook nog fun.

  Dat dat ook allebei in de bibliotheek mogelijk is bewijst dit YouTube filmpje:
  http://www.youtube.com/watch?v=L-cnRuqw7So

  De vraag blijft natuurlijk wel of je dit publiek van de toekomst eigenlijk wel in je toko wil hebben…

 3. Ron schreef:

  @Cis: wat je als bibliotheekmedewerker inderdaad allemaal niet beleeft … er zijn geen woorden voor! Kinderen blijken overigens zeer authentieke ideeën op na te houden, zeker als dit gestimuleerd wordt (helaas is dat niet altijd het geval).

  @Peter: met een beetje fantasie en een goede dosis meligheid is de amusementswaarde van een bibliotheekbezoek beslist te vergroten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA