BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 oktober 2010 @ 08:28 door | Geen reacties

Choco-la

chocolaIk hou meer van chocola dan goed voor me is. Zo kan ik erg genieten van bonbons van Australian Homemade of Puccini Bomboni (!) die ik zo af en toe voor moederdag krijg. Maar ook gewone extra pure chocoladerepen van Albert Heijn willen er wel in.
En ik ben hier niet de enige: ik heb collega’s die ook dol zijn op pure chocola. We hebben in de medische bibliotheek dan ook geen snoep-pot maar een choco-la.

Chocola als medicijn
Gelukkig hebben de afgelopen paar jaar verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat pure chocola goed is voor hart en bloedvaten.  Dat pure chocolade de kans op hart- en vaatziekten vermindert, komt door de stof flavonoïde, die in donkere chocolade zit. Die flavinoïden lijken verantwoordelijk te zijn voor het gunstige effect. Het is een beetje vergelijkbaar met het effect van rode wijn. Rode wijn bevat namelijk ook flavinoïden. En ook dat is mooi meegenomen.

Hiermee is chocola is het troetelsnoep van menig wetenschapper. Dean Ornish bijvoorbeeld, gezondheidsadviseur van Obama, laat geen gelegenheid voorbijgaan om te zeggen dat hij elke dag wel een paar blokjes chocola eet, omdat het goed is voor je hart en je bloeddruk – en omdat het ook nog eens ontstresst als je er lekker van geniet.

De kip of het (chocolade)ei?
Nieuw onderzoek laat zien dat gedeprimeerde mensen meer chocola eten (Archives of Internal Medicine, 2010, 26 april). De meest gedeprimeerde mensen aten ruim twee keer zoveel! Er is dus een verband tussen chocolade en depressie. De vraag is alleen of chocolade de kip is of het ei.
De onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat het chocoladegebruik de depressie veroorzaakt, schrijven ze. Maar er zijn meer mogelijkheden. Het kan ook zijn dat mensen chocola gebruiken als een vorm van zelftherapie, om hun stemming te verbeteren.

Sinds deze onderzoeken is de populariteit van chocola duidelijk gestegen: de chocoladefonteinen en chocoladefonduesets waren afgelopen Sinterklaas niet aan te slepen. Ook verscheen er de afgelopen jaren een ongekend aantal boeken over chocola. En natuurlijk hebben we die boeken over chocola in de bibliotheek. Er is zelfs een film voorhanden waarin chocola een hoofdrol speelt!

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA