BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 oktober 2010 @ 08:29 door | 1 reactie

Het leesplankje is jarig

leesplankje

Heeft u misschien nog leren lezen met het leesplankje aap noot mies? Dan bent u vast ouder dan 80 jaar.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat het Aap-Noot-Mies leesplankje, bedacht door onderwijzer M.B. Hoogeveen, op de markt kwam. Generaties schoolkinderen leerden vanaf 1910 lezen met dit plankje, de bijbehorende vertelselplaat, het letterdoosje, het leesboekje en het klassikale leesbord.

Mijn 81-jarige  moeder kan zich deze leesborden, die ophingen aan de muur van de 1e klas van de lagere school in Oostkapelle, nog goed herinneren. Het leesplankje met losse letters werd toen niet meer gebruikt. Wel de lei en de griffel.

Niet iedereen zal zich het leren lezen met het Aap-Noot-Mies leesplankje herinneren. Zo werd er voor het katholieke onderwijs door de Tilburgse Frater E. Becker het leesplankje ontworpen met de woorden: aap roos zeef.
En ook voor de leerlingen in de voormalige kolonie Nederlands-Indië werd er een speciaal leesplankje gemaakt. Dit plankje begon met de woorden jaap gijs dien.

An en moe
Zelf ben ik van de generatie An en moe, een leesmethode van Anne de Vries: Moe en An. An is moe. Moe is moe.
Bent u iets jonger, dan hebt u leren lezen met boom roos vis. Inmiddels is er veel veranderd en wordt op scholen gebruik gemaakt van veel modernere lesmethoden en vaak ook digitale schoolborden.

Tentoonstelling
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het leesplankje is er tot 2 januari 2011 een overzichtstentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum. En natuurlijk hebben wij een themadossier over dit onderwerp samengesteld.

Auteur

Rubrieken Educatie

Trefwoorden ,

Reageren

One thought on “Het leesplankje is jarig

  1. M.kolber schreef:

    Zelfs ik heb met dit leesplankje leren lezen op de dorpsschool. Ik wordt dit jaar 56 . Dus het is nog vrij lang gebruikt. Mijn broer die 1,5 jaar jonger is leerde al met de nieuwe methode lezen die met boom begon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA