BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 oktober 2010 @ 08:22 door | Geen reacties

Interactief verwilderen

fatsoen1Ergert u zich wel eens aan reacties op internetnieuws of stellingen van standpunt.nl? De consument neemt niet alleen meer kennis van een bericht, maar kan er ook onmiddellijk een reactie op geven. Dit Bieb Blog is daarvan een voorbeeld. Reacties worden sterk op prijs gesteld, en dat gebeurt gelukkig regelmatig en constructief. Maar in toenemende mate lijken het taalgebruik en de geëtaleerde emoties op het internet of de radio aan ‘verwildering’ onderhevig.

Kritische kanttekeningen
Eerlijk gezegd bekruipt mij vaak een gevoel van schaamte als ik ronduit lompe of beledigende reacties hoor of lees over soms erg complexe aangelegenheden, zoals het bestrijden van de economische crisis of de samenstelling van een nieuwe regering. Hoe kan men als matig geïnformeerde leek zonder meer stellen dat er sprake is van zakkenvullerij of plucheplakkerij? En dat zijn dan soms nog de netste ‘kritische kanttekeningen’.

De Telegraaf
In een sensatie koesterende krant als De Telegraaf zijn dagelijks voorbeelden van ‘interactief verwilderen’ te lezen. Het verbaast me dan ook zeer dat ik vandaag lees dat zo’n dertig procent van de reacties op artikelen en internetnieuws verdwijnen in de prullenbakken van de moderators, de internetredacteuren die de reacties plaatsen. Duizenden meningen worden op die manier dagelijks niet gepubliceerd, omdat ze bedreigend of ronduit discriminerend zijn.

Fatsoen
Interactiviteit is een groot goed. Hopelijk staan we aan het begin van een krachtige ontwikkeling van onderling delen van kennis en meningen. Maar dan dient dit met onderling respect te gebeuren. Alleen met kracht van argumenten kan de vrijheid van meningsuiting gevierd worden, nooit met afwezigheid van fatsoen!

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA