BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 november 2010 @ 08:27 door | 2 reacties

Ads door Google

gesponsorde-linksVia Google of een andere zoekmachine is bijna alles te vinden op internet. Tik een woord in en je krijgt vaak honderden hits. De eerste tien komen het meest overeen met het gezochte onderwerp, zijn de belangrijkste, de beste. Ten minste, dat wordt nogal eens gedacht…
Zoeken op internet kan iedereen, de informatie op waarde en objectiviteit beoordelen niet. Terwijl dit zo essentieel is. Immers, als men informatie zoekt, wil men toch goede informatie?
Bij het googelen is het belangrijk altijd de bron te checken: van wie is de informatie afkomstig? Verder: is er sprake van voor- en tegenstanders? En, hoe recent is de informatie; is deze inmiddels achterhaald?


Advertentielinks
Verantwoord zoeken op internet neemt wellicht toe als men ouder of meer ervaren is. Op dit moment moet echter worden geconstateerd dat ruim 40% van de jongeren niet weet wanneer zij te maken hebben met een gesponsorde (advertentie)link. Dit resultaat komt naar voren in het onderzoek van Viola Heijnemans van de Universiteit van Amsterdam.
Zij onderzocht voor haar scriptie de invloed van Google Adwords op het zoekgedrag van jongeren en de invloed van de advertentie-uiting op het klikgedrag binnen de zoekmachine. Adverteerders hebben meestal een commerciële insteek. Van objectiviteit is dan ook geen sprake. Het product dat of de dienst die wordt aangeboden behoort tot de beste en heeft geen negatieve kenmerken… En gesponsorde links worden altijd als eerste getoond.

Veilig informatie zoeken
Bibliotheek Vlissingen tracht op diverse wijzen bij te dragen aan verantwoord gebruik van internet en digitale diensten. Zo wordt ondersteuning geboden bij lessen mediawijsheid op Vlissingse basisscholen en worden op verzoek gastlessen georganiseerd voor het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast bieden onze themadossiers een verantwoorde bron van informatie wanneer u over een bepaald onderwerp snel veel te weten wilt komen. En tot slot geven we graag tips, zoals www.nederlandveilig.nl/veiliginternetten.

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Ads door Google

 1. Joost schreef:

  Er is onlangs door een voornaamgenoot van mij (http://joost.me/2010/10/internetwijsheid/) een scriptie geschreven (http://joost.me/scriptie/) over internetwijsheid bij kinderen, ook interessant in dit opzicht.

 2. Marc schreef:

  Hallo Joost,

  Hartelijk dank voor je bericht en de attendering! Ik heb het document gedownload. Er staat zeer interessante informatie in.

  Groeten,

  Marc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA