BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 november 2010 @ 08:28 door | Geen reacties

Claustrofobische kijkervaring

lebanon

Eerder tipte ik in dit blog al de Israëlische oorlogsanimatiefilm ‘Waltz with Bashir’. In dat blogpostje kwam toen een andere Israëlische oorlogsfilm, ‘Lebanon’, zijdelings tersprake. Omdat deze titel nu ook in onze DVD-collectie is opgenomen, kom ik er graag nog even op terug. Want dit is een bijzondere oorlogsfilm die ik iedereen kan aanbevelen, zelfs al houdt u misschien niet direct van het genre.

Oncomfortabele rolprent

Regisseur Samuel Maoz verwerkte in zijn debuutfilm uit 2009 zijn eigen ervaringen als soldaat tijdens de Eerste Israëlisch-Libanese oorlog in 1982.
Maoz wil zijn kijkers niet zozeer een verhaal vertellen als wel een ervaring meegeven: wat gebeurt er met je wanneer je als dienstplichtig groentje samen met drie andere lotgenoten opgesloten zit in een half aan flarden geschoten tank die door vijandig gebied rolt?

De vorm die hij daarvoor koos bepaalt de bijzondere kracht van deze film: 90% van de scènes speelt zich af binnen die krappe, stinkende, rammelende tank. Wat zich daarbuiten afspeelt zien ook wij uitsluitend door het vizier van de doodsbange boordschutter.

Het maakt ‘Lebanon’ tot een claustrofobische, ongemakkelijke kijkervaring. Het angstzweet, de pis, de olie, zijn nog net niet te ruiken, maar deze oncomfortabele rolprent onderga je beslist intenser dan welke 3D-film ook.

De trailer is hier te bekijken, de DVD is hier te reserveren

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA