BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 november 2010 @ 08:30 door | Geen reacties

De Schelde: van werkgever tot verbeelding.

schilderij-schelde“Nergens anders in Nederland koerst de internationale scheepvaart zo dicht langs de kust als bij Vlissingen. En nergens anders in het land zijn schepen van uiteenlopende aard en omvang zo dicht bij de woonomgeving van de lokale bevolking gebouwd als in Vlissingen. Na decennia lang bij uitbreidingen steeds weer flinke stukken binnenstad te hebben ingepalmd, geeft De Schelde nu het hart van de stad terug en wordt op het vrij gekomen bedrijfsterrein een nieuwe wijk gebouwd. Tijd voor een terugblik maar ook voor een vooruitblik.”

Aldus de omslagtekst van het boek ‘De Schelde schrijft geschiedenis’ van Jacques Cats, dat onlangs het licht zag. In het boek wordt, voornamelijk aan de hand van anekdotes, een beeld geschetst van de ontwikkeling van het Scheldekwartier. Van scheepswerf tot industrieel stadspark en als toekomst woonwijk met mogelijkheden.

Veel bekende onderwerpen passeren de revue: de teloorgang van historische gebouwen als het Van Dishoeckhuis en het Scheldekwartier, de perikelen bij tewaterlatingen, het Ambtenarenorkest, de mythes rondom bouwnummer 214 (ms Willem Ruys) tijdens WO II dat uiteindelijk zijn ondergang vond als Achille Lauro.

Lekkere oude wijn in mooie zak
Het boek voegt in de rij bestaande boeken over de Schelde in geschiedkundige zin niet zo heel veel toe, maar verhaalt wel smakelijk geschreven en prachtig geïllustreerd een tijdsbeeld. Van en door mensen, vooral betrokken en daarom niet vrij van sentiment en clichés. Cats speurde voor zijn boek door het Gemeentearchief Vlissingen, maakte gebruik van de afbeeldingen uit de fotocollectie van de KSM en de gemeente Vlissingen en sprak met betrokkenen, onder andere (oud) werknemers, bestuurders stadshistoricus dokter van Dijk en Marjet van der Sluis, voorvechtster van het behoud van het Van Dishoeckhuis.

Jan de Quelery
Op de kaft prijkt het schilderij van Jan de Quelery van de Willem Ruys die tijdens de bouw op de scheepshelling hoog boven woonhuizen uitstak. Op zich al anekdotisch, omdat het werk, dat in 2003 door de Quelery is gemaakt in het muZEEum, in eerste instantie niet is verkocht op een openbare veiling. Later werd het toch aangekocht en door de eigenaar geschonken aan de gemeente Vlissingen, waardoor het alsnog in beheer van het muZEEum terecht kwam.

Auteur

Rubrieken Recensies, Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA