BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 november 2010 @ 08:35 door | Geen reacties

Waarom zou je normaal willen zijn?

yo-tambienSoms weet een film je zomaar te raken.
Zo zag ik laatst de film ‘Yo, También’ (Ik, ook), die op het recente Film Festival Rotterdam de publieksprijs in de wacht sleepte.

De film gaat over Daniel, 35 jaar en -evenals de acteur die hem speelt- de eerste persoon met het downsyndroom die in Europa een universitaire studie heeft afgerond.
Als Daniel een nieuwe baan krijgt, ontmoet hij zijn vrijgevochten collega Laura. Hun vriendschap trekt de aandacht van vrienden en familie, die het problematisch vinden als Daniel verliefd wordt op Laura.

‘De hoofdrolspeler Pablo Pineda is een fenomeen in Spanje. Hij rondde een universitaire opleiding af en vond een goede baan – geen geringe prestatie voor iemand met het downsyndroom. Pineda maakt een flitsend debuut als Daniel: welbespraakt, slim, gevat, en prima in staat om zijn eigen veters te strikken, thank you very much..

Geestig
‘Heb je wel eens een vriendinnetje gehad?’ vraagt zijn vrijdenkende, geblondeerde collega Laura (Lola Duenas) tijdens een kantooruitje. ‘En was ze ook zoals jij?’ ‘Hoe bedoel je,’ is zijn droge antwoord, ‘afgestudeerd?’

‘Door jou voel ik me normaal’, zegt Daniel tegen haar. De hechte vriendschap tussen de twee wordt door hun collega’s flink bekritiseerd. Dat het merendeel van de mensen hem alsnog als een klein kind behandelt, dat hij vast zijn veters niet kan strikken, vat hij op met een aanstekelijke bijdehandheid.
’Heb je wel eens aan prostitutie gedacht?’ wil – opnieuw – Laura weten. ’Denk je dat ze mij voor seks willen betalen?’ kaatst Daniel terug.

Daniel doet echter veel meer met mensen dan vertederen alleen, hij weet duidelijk te maken dat hij niets liever wil dan een ‘normaal’ leven, met ‘normaal’ werk en een ‘normale’ vriendin aan zijn zijde. Ondanks alle commentaar beleven Daniel en Laura een vriendschap en liefde die uniek is.

Wat is eigenlijk normaal?
‘Yo, También’ maakt op intrigerende wijze voelbaar dat ieder mens recht heeft op dat kleine beetje geluk in de liefde. Daarbij horen ook ieders menselijke onvolkomenheden, handicap of niet.
‘Waarom zou je normaal willen zijn?’ kopt de filmposter. Maar de vraag die na de film vooral blijft hangen is: wat is nu eigenlijk normaal..?

Ik vond ‘Yo, También’ een pareltje, met twee spectaculair goede hoofdrolspelers. De film is verrassend, integer, humoristisch en ontroerend zonder sentimenteel te zijn. Een aanrader!

Wanneer de film op dvd uitkomt, zal de bieb hem zeker aanschaffen. Tot die tijd zult u het moeten doen met Volver, met dezelfde actrice, of één van de bijna 2000 andere dvd’s die in de bieb te leen zijn.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA