BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 november 2010 @ 08:34 door | 1 reactie

Wie wint de Vlissingse Wiki wedstrijd?

beeldenhuis

Morgen worden in Utrecht de winnaars bekend gemaakt van de landelijke fotowedstrijd Wiki Loves Monuments. De maand september werd door Wikimedia Nederland uitgeroepen tot Monumentenmaand. De uitdaging was om de lijst van Rijksmonumenten in Wikipedia verder te voorzien van afbeeldingen. Bibliotheek Vlissingen haakte in met een eigen actie en stelde twee extra prijzen beschikbaar.

Geslaagde actie
De Wiki-wedstrijd was een groot succes. Maar liefst 10.000 foto’s werden geupload door ruim 200 fotografen. Met recht een prachtig resultaat. Ook de lijst van Vlissingse Rijksmonumenten met ongeveer 300 objecten (waarvan vóór de actie slechts zes voorzien waren van een afbeelding) is nu bijna helemaal aangevuld met fotomateriaal.
De Vlissingse jury had het niet makkelijk: door de lage zonnestand van het seizoen waren veel foto’s fraai belicht en over de hele line was de kwaliteit zeer consistent. Toch kwam één fotograaf nadrukkelijk bovendrijven. Wie? Dat leest u volgende week in dit blog.

KMS
Ook het andere project, de beschrijving van de KMS-collectie in Wikipedia, loopt op eigen tempo en kan nu al een succes genoemd worden. In de tweede en derde bijeenkomsten (voor één keer in het muZEEum) zijn vrijwilligers aan de slag gegaan om aan de hand van afbeeldingen op zwart/wit fotokaarten te vertellen welke gereedschappen er op staan en waar ze voor gebruikt werden. Ondertussen zijn ook de dia’s omgezet in digitale afbeeldingen en de groep kan nu ook thuis in Flickr aan de slag.

muZEEum
Ondertussen zijn wikipedianten begonnen om bijzonderheden van Vlissingen te beschrijven in Wikipedia. Een daarvan is het standbeeld van Michiel de Ruyter, waarvan de tekst gelijk al weer bijgespijkerd moest worden in verband met de restauratie. Bijzonder is dat het muZEEum ook afbeeldingen en de beschrijving van de kerncollectie beschikbaar heeft gesteld voor publicatie in Wikipedia.

Nu zoeken we nog (toekomstige) Wikipedianten die graag een mooi schilderij willen beschrijven! Aanmelden bij Dick Broers 0118-422161 of dbs@spui.nl.  Wilt u wel, maar weet u niet hoe? Bibliotheek Vlissingen zorgt graag voor verdere instructie.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden , ,

Reageren

One thought on “Wie wint de Vlissingse Wiki wedstrijd?

  1. Trees Botlek schreef:

    Monumenten zijn echt heel mooi, deze wedstrijd brengt ze ook weer wat in de aandacht. Ik las in de Inkt van een paar nummers terug ook een stuk over een rietdekker, wiens zoon een boek had geschreven over hem. Een van de molens die als foto is ingezonden is door die man gerestaureerd, toch wel leuk zo’n toevalligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA