BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

26 november 2010 @ 08:08 door | Geen reacties

Wie wordt bezuinigingskampioen?

xxxxOverheden tuimelen over elkaar heen als het gaat om krachtdadig bezuinigen. Miljarden daar, miljoenen hier, je zou er helemaal murw van worden, ware het niet dat de gevolgen ervan zo ingrijpend zijn. Bibliotheek Vlissingen, zo bepaalde de gemeenteraad vorige week, dient ruim een kwart goedkoper te gaan werken.

Minder van hetzelfde?
In een organisatie, waarin tweederde van de begroting besteed wordt aan personeelskosten, valt een dergelijke korting moeilijk zonder kleerscheuren uit te voeren. Het feit dat wij niet de enige zijn, biedt wellicht troost, maar ook vergelijkingsmateriaal. Bijna alle bibliotheken in Nederland staan voor bezuinigingen, maar vrijwel allemaal pakken ze dat aan door voorzieningen te sluiten… en verder niets. Een dergelijke aanpak vind ik niet charmant, want je biedt het publiek dan minder van hetzelfde. Dat kan niet anders leiden dan tot daling in omzet en klantenaantallen.

Bibliotheken staan bij de gratie van het stimuleren van leesplezier en goede informatieoverdracht, en op dat punt staat nog heel veel te gebeuren. Want er wordt immers steeds minder zorgvuldig gelezen. Bijna de helft van de volwassenen heeft moeite met begrijpend lezen. Grote groepen internetgebruikers knippen en plakken naar lieve lust, zonder zich bewust te zijn van de vraag of de gevonden informatie wel klopt.

Krimpend budget
Bibliotheek Vlissingen wil dus niet minder van hetzelfde bieden, maar doorgaan in haar streven om onze jeugd op te leiden tot enthousiaste lezers en kritische informatiegebruikers. Wij willen mensen, die bij het zoeken naar antwoorden op vragen niet aan de bibliotheek denken, van dienst zijn. Niet door hen koste wat het kost toch naar de bibliotheek te laten komen, maar door onze diensten naar hen toe te brengen: vindbaar via Google en Hyves of op een digitale encyclopedie als Wikipedia.
Er dient dus nog fors geïnvesteerd te worden om de bibliotheek ook in volgende decennia nuttig te laten blijven, maar dat moet met een sterk krimpend budget.

De komende maanden wordt onderzocht hoe we een ambitie tot vernieuwen kunnen combineren met de opdracht tot soberheid. Een onmogelijke spagaat of niet?

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA