BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 december 2010 @ 08:39 door | Geen reacties

Hoe kies ik een goed kinderboek? (deel 2)

lezend-kindVorige keer heb ik wat verteld over het uitzoeken van een goed kinderboek, hier volgt deel 2…

Voor moeilijk lezende kinderen kun je goed terecht bij boeken van uitgeverij Eenvoudig Communiceren, een uitgeverij voor makkelijk te lezen boeken en kranten die probeert aan te sluiten bij de belevingswereld van jonge lezers. Ook kun je terecht bij Uitgeverij Inktvis, met de Kokkelreeks (boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen)

Voor kinderen die al wat ouder zijn maar nog een laag AVI-niveau nodig hebben, is er de serie ‘Zoeklicht’ van Uitgeverij Zwijsen. De serie bevat boeken met onderwerpen die de belangstelling trekken van kinderen van 9 jaar en ouder, maar die makkelijk leesbaar zijn (AVI E3 t/m E5).

Makkelijke media
Nog een tip op dit gebied: Biblion Uitgeverij biedt de serie ‘Skoop’. Dit zijn informatieve boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen. En daarnaast is bij hen (of in de boekwinkel) de Makkelijk Lezen Media Gids te bestellen met een overzicht van alle makkelijke media voor zwakke lezers.

De boeken die het ook vaak goed doen bij kinderen zijn de boeken die (recent) verfilmd zijn, zoals het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. Zie Leesplein.nl voor een overzicht van verfilmde kinderboeken.

Wanneer je goed op de hoogte bent van het boekenaanbod kun je boeken uitzoeken die met het kind meegroeien. En andersom; het kind groeit door het lezen van de goed gekozen boeken.

Er zijn diverse websites waar je op leeftijd en/of trefwoord kan zoeken:

Last but not least: de website Boekidee met praktische tips om met kinderboeken nog meer te doen dan (voor)lezen.
Goed advies is bovendien te halen bij de meeste bibliotheken en kinderboekwinkels.

Auteur

Rubrieken Educatie

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA