BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 december 2010 @ 08:39 door | 6 reacties

Klinkende taal!

okee1Vanmiddag de laatste sessie van de gemeentelijke schrijfcursus ‘Aantrekkelijk schrijven’.

Vol programma
De training bestaat uit drie bijeenkomsten van een halve dag. Het is de bedoeling dat je kritisch kijkt naar datgene wat je schriftelijk produceert voor verschillende soorten ontvangers. Je eigen teksten worden voorgelegd aan medecursisten die de leesbaaheid gaan toetsen. Dit kan een e-mail aan een collega zijn, een brief aan een klant, een persbericht, een interne notitie of een beleidsstuk of wat dan ook.

Wat heb ik geleerd?
Taalgebruik en schrijfwijze is een persoonlijk iets. Mijn belangrijkste les is dat ik in korte zinnen moet (blijven) communiceren.  Niet nog een komma erbij, maar gewoon een punt.

Klinkende taal
Als hulpmiddel kunnen we in de bieb gaan werken met het programma ‘Klinkende taal’. Dit programma controleert je tekst op leesbaarheid en wel op de volgende onderdelen: passieve zinnen (vaak met ‘worden’), vaktermen (overheidstaal), lengte van de zinnen, gebruik dure woorden en te lange alinea’s.
En nu maar hopen dat u verbetering ziet…

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

6 thoughts on “Klinkende taal!

 1. Juf Bea schreef:

  Hallo Peter,
  Dit klinkt in ieder geval erg goed. Is het programma ‘Klinkende taal’ alleen in de bieb te gebruiken of ook voor medewerkers die op een andere locatie werken? Anders heb ik zeker interesse.

 2. BiebPeter schreef:

  Hoi Bea,

  Dank voor je reaktie. Hebt dit doorgespeeldt naar John. Ik neem aan dat hei dit verder zal reegelen. Maar niet iedereen heeft Klinkende taal nodig, natuurleik….

  Peter

 3. Ron schreef:

  Je tekst blinkt uit in humor, leesbaaRheid, eenvoud en luiheid: http://www.hugomoolenaar.nl/2010/04/19/een-goede-tekstschrijver-blinkt-uit-in-luiheid/. Goed gedaan, jochie!

 4. Bea schreef:

  8, eigenleik nooid van jau gedagt dat u dit nodigt hept, zellef maakt ik wel eens te langge zinne, daarrom wildde ik dit wel probeeren en hoob ik egt heel errug dat sjon het znapt.

 5. Vertaalbureau schreef:

  Klinkt goed, dat programma! Hopen dat Word dit ook oppikt!

 6. BiebPeter schreef:

  Beste ‘Vertaalbureau’,

  Dank voor je reactie. En ja, Word pikt dit zeker op. Als je de mogelijkheden hebt, zou ik het zeker een kans geven. Mijn ogen gingen in ieder geval open. Ook mede-collega’s van het cluster Communicatie zijn enthousiast. Wij gaan er in ieder geval mee door!

  Groet,
  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA