BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 december 2010 @ 08:34 door | Geen reacties

Mag ik even uw aandacht…?

MultitaskingIk weet niet of u dezelfde ervaring heeft met de alom aanwezige computer en mobiele telefoon? Maar ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik gewoon mijn e-mail bekijk of een stukje tekst tik, terwijl ik telefoneer of in gesprek ben met een iemand. Niets bijzonders eigenlijk, want wat is er mis met een beetje multitasking?

Het is toch erg dynamisch allemaal en dus helemaal van deze tijd. Alleen … ons brein kan het eenvoudigweg niet aan. Multitasking bestaat dus helemaal niet, behalve als je een computer bent natuurlijk.

Flow
Wat is hier aan de hand? Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi schreef in 1990 de bestseller ‘Flow’, hierin bestudeerde hij toestanden van ‘optimale ervaring’: momenten waarop mensen die geconcentreerd zijn en intens genieten, een staat van bewustzijn die hij flow noemt. Deze ‘optimale ervaring’ ontstaat wanneer men probeert iets tot stand te brengen wat als zinvol wordt beleefd.

Sombere gedachten
Een van de belangrijkste ontdekkingen in zijn onderzoek, was dat bijna iedereen die niet volledig in een bepaalde activiteit opgaat, spontaan sombere gedachten krijgt. Daarom probeert iedereen zijn hersenen bezig te houden. En dus lees je je e-mail terwijl je aan de telefoon bent, kijk je televisie terwijl je zit te eten, luister je naar de radio terwijl je de kinderen in bad doet, etc. Dat pleit toch voor multitasking zou je zeggen, zo hou je depressies buiten de deur.

Kleren van Einstein
Uit hetzelfde onderzoek bleek echter ook dat je alleen plezier – echt plezier – beleeft als je volle aandacht naar één ding uitgaat: een gesprek, eten koken of een spannende film. Maar het geldt alleen als je je aandacht niet over verschillende taken verdeelt. Lastig want een groot deel van onze beperkte hoeveelheid aandacht besteden we aan het dagelijkse leven en overleven. Denk aan alle routineuze handelingen die we verrichten: aankleden, haar kammen, eten, wassen, enzovoort. Albert Einstein droeg bijvoorbeeld altijd dezelfde oude trui en slonzige broek. Niet om te shockeren, hij wilde simpelweg zo weinig mogelijk aandacht besteden aan zijn kleding, zodat hij zich volledig op de voor hem belangrijke zaken kon richten.

Kostbaar bezit
Aandacht is kortom van grote waarde, pure energie en een kostbaar bezit. Iedereen kan besluiten zijn aandacht volledig aan het moment, aan één ding, één persoon tegelijk wijden. Om te beginnen kun je ermee op houden je e-mail te bekijken terwijl je telefoneert, goed luisteren geeft immers veel meer voldoening.

In deze context wil ik u tenslotte graag wijzen op ons inmiddels veel geraadpleegde themadossier ‘Mindfulness’, als startpunt voor informatie over aandachttraining. Ik wens u daarbij uiteraard een goede aandacht!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA