BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 december 2010 @ 08:35 door | Geen reacties

Nieuw in onze collectie: babyboekjes

Al eerder las u op ons weblog over de positieve uitwerking van het vroeg beginnen met lezen. Hoe eerder hoe beter,boekstart_fc dus baby’s mogen niet overgeslagen worden! Het landelijke project Boekstart draagt ertoe bij dat ouders eerder beginnen met het voorlezen. Ik hoor u denken: zijn baby’s niet veel te jong voor boeken? Dat gaat toch het ene oor in…

Babyliteratuur
Voor baby’s is speciale literatuur geschreven. Het zijn stoffen of plastic boekjes, waar de kleintjes zelfs aan kunnen sabbelen. Het gaat niet zozeer gaat om de inhoud van een verhaal maar om het samen bezig zijn. Om aandacht te trekken naar de afbeeldingen in het boek, plaatjes aanwijzen en omschrijven. Langzaamaan kunnen ouders met hun kind steeds een stapje verder gaan; van stoffen naar kartonnen boekjes en vervolgens de echte voorleesverhaaltjes.

Boekstart nu ook in Vlissingen
De landelijke pilot van afgelopen jaar blijkt succesvol. In Noord-Brabant schreef ruim 45% van de ouders hun baby in bij de bieb. Die jonge doelgroep is nieuw voor bibliotheken. Tijd dus om ook de ouders in Zeeland warm te krijgen voor het lezen met hun baby’s.
Op 1 december opende Sinterklaas officieel het project in Vlissingen. De oudste man van het land overhandigde een jonge moeder het eerste Boekstartkoffertje. We zijn best een beetje trots dat op de homepage van Boekstart prominent een foto van de opening in Vlissingen staat.

Gratis voorleeskoffer voor nieuwbakken ouders
Vlissingse ouders met een baby van drie maanden oud ontvangen vanaf december 2010 een brief van de gemeente Vlissingen met daarbij een Biebbon. Tegen inlevering van die bon in Bibliotheek ‘t Spui ontvangen ze gratis een klein koffertje. Daar zit een stoffen voorleesboekje over een blije vlinder in en een cd met liedjes en versjes ingezongen door Karin Bloemen. Als ouders het koffertje ophalen bij de bibliotheek, kunnen ze hun baby direct gratis lid maken. Eenmaal lid, mogen ouders ook babyboekjes lenen in de speciale babyhoek.

Boekstarthoek
Op de derde verdieping van Bibliotheek ’t Spui is nu ook een Boekstarthoek ingericht. Hier is een collectie te vinden met boekjes voor baby’s van 0 tot 2 jaar. De boekjes zijn licht, veilig kleurvol en goed schoon te houden.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden , , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA