BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 december 2010 @ 08:25 door | Geen reacties

Vorige week rond deze tijd…

Vorige week donderdag en vrijdag was de Bibliotheek Vlissingen vertegenwoordigd op de Bibliotheektweedaagse in Maastricht. Naast discussies, lezingen en ontmoetingen werden op het innovatieplein ook nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd. Opvallend was dat twee stands (nog) uitgingen van de collectie boeken: één met prachtig flexibel meubilair en de ander met een medewerkerloos uitleensystheem. Daarnaast veel mediawijsheid en vanuit Vlissingen: Wiki Loves Bieb.

Muziek
Een uitschieter, helaas in een hoekje weggefrommeld, was de stand van Muziekweb.nl, die op dit moment in zeven bibliotheken ruim 400.000 Cd’s met muziek in alle genres kan aanbieden en waarvan alle tracks in zijn geheel zijn te beluisteren. Nu kunt u thuis nog maar 7 seconden beluisteren, maar het streven is om in de toekomst ook thuis bij leden van de bibliotheek de hele track aan te bieden. Bijzonder was te ontdekken dat de cd waarop ik zelf meespeel wel was te beluisteren, maar dat achtergrondinformatie, behalve een scan van het hoesje, ontbrak.

Marktkraam
Op de eerste dag waren er kennelijk voornamelijk bibliotheekdirecteuren en communicatie- of pr- of marketingmedewerkers, zo leek het. De afzet van de brochures beperkte zich tot: ik neem er eentje mee en speel het intern door. Kritische vragen waren er ook, bijvoorbeeld: waarom niet gekozen om collectie van erfgoedinstellingen te presenteren via Biebsearch? Tja, waarom wel: Wikipedia is breder toegankelijk. Bovendien was het niet de opdracht om een product binnen een ander bibliotheekproduct te ontwikkelen, maar een breed maatschappelijk en wereldwijd toegankelijk product te verdiepen. Althans, te onderzoeken of te bibliotheek daar een rol in kan betekenen.

Op de tweede dag opvallend veel zeer toegankelijke en voornamelijk positieve bibliotheekmedewerkers, die vooral enthousiast spontaan meldden dat ze de ideeën over mediawijsheid van Kees Hamann (die hij ‘s morgens tijdens de forumdiscussie over mediawijsheid uitte) erg goed vonden en omarmden.

En, vaak gehoord: wat een leuk en duidelijk filmpje!

De meeste bezoekers aan de stand hadden eerder ‘ergens wel iets’ over Wiki Loves Bieb gelezen, maar wilden graag weten hoe wij dachten de betrouwbaarheid van Wikipedia te kunnen oppoetsen. Na het noemen van de mogelijkheden en de voorbeelden (Wiki Loves Monuments was een schot in de roos, maar ook de eenvoud van het het KMS-project werd enthousiast omarmd), werden contactgegevens uitgewisseld om later nog eens rustig contact te hebben.

Aan de slag
Terugzeulend met veel niet uitgedeelde brochures, toch de indruk dat het project voldoende aandacht heeft getrokken. De komende tijd zullen we tijd vrijmaken om de nieuwe contacten te voorzien van nog meer input.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA