BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 december 2010 @ 08:28 door | Geen reacties

What’s in a game?

gameHet leuke aan mijn werk is dat ik me geregeld moet verdiepen in onderwerpen waar ik geen bal vanaf weet. Zoals zandsuppletie. Of de Heidewachtel.
Zo heb ik me in het kader van de Week van de Mediawijsheid verdiept in gaming

Heb je het over games, dan doemt al snel het beeld op van de computerverslaafde puber met een onrustige huid, die tot diep in de nacht spelletjes zit te spelen.

Serious gaming
Het gebeurt echter steeds vaker echter dat bedrijven computerspellen inzetten om werknemers op te leiden: serious gaming. ‘Serious’ omdat men met deze computerspellen meer wil bereiken dan alleen entertainment.
Simulatie-games spelen al lange tijd een belangrijke rol in met name het leger en ook binnen de luchtvaart. Een voorbeeld hiervan is Flightsimulator. Ook leren dijkwachten dijken inspecteren via een game ontwikkeld door de TU Delft, zetten IKEA en AH simulaties in bij hun caissièreopleiding en traint de NS medewerkers rond het gebruik van de OV-chipkaart.

Gamen tegen de pijn
Ook in de medische wereld worden games steeds vaker gebruikt, o.a. voor pijnbestrijding. Patiënten met brandwonden spelen het spel SnowWorld om hen zo af te leiden van de pijn.
Het Sophia Kinderziekenhuis gebruikt sinds kort het computerspel Re-Mission. Dit snelle schietspel is speciaal ontwikkeld voor jonge mensen met kanker. Het helpt zieke kinderen hun ziekte beter te begrijpen.

Virtueel ziekenhuis
De komende jaren zullen ‘serious games’ ook een steeds grotere rol krijgen in de medische opleiding. Zo is serious gaming  een ideaal instrument bij de training van zogenoemde ‘sleutelgatoperaties’ in virtual reality door chirurgen. Het verbetert hun oog-handcoördinatie en vermindert daardoor de kans op fouten bij dit soort operaties aanzienlijk.
Bij het computerspel BIRTH worden zowel veelvoorkomende als zeldzame praktijksituaties bij bevallingen gesimuleerd en geoefend. Daarbij kunnen ook punten worden gehaald. Het bijzondere van BIRTH is dat medici hiermee ook daadwerkelijk de techniek aanleren.

En dat allemaal met behulp van games. Niks puisterige pubers dus, maar serious business!

Nieuwsgierig geworden? Het Themadossier Gaming vindt u op onze website of op Scribd.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA