BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 januari 2011 @ 08:30 door | 1 reactie

De digitale bibliotheek

banner-download

De samenleving digitaliseert. Een gegeven dat niet van vandaag is. Meer en meer bronnen worden digitaal toegankelijk en zijn dat soms alleen nog maar. Steeds vaker is een omslag merkbaar.

Gestage ontwikkeling
Ik herinner me nog dat zo’n tien jaar geleden bij de postbus 51 reclame op de tv nadrukkelijk werd gezegd dat ‘de specifieke folder verkrijgbaar was bij bibliotheek en postkantoor’ en dat onderaan het scherm in kleine letters het adres van de website werd vermeld. Inmiddels is dit andersom en heeft de site waarop de informatie is te vinden de meeste aandacht. Een voorbeeld van een gestage ontwikkeling.
Natuurlijk en gelukkig wordt er nog steeds gezorgd voor mensen die liever niet achter de pc kruipen of dat niet kunnen, maar een feit is dat deze groep steeds kleiner wordt.

Vanuit de luie stoel
Ook de bibliotheek digitaliseert. Via de website is steeds meer mogelijk. Werden vroeger bijvoorbeeld bibliotheekmaterialen aan de balie of telefonisch verlengd, tegenwoordig gaat dit gemakkelijk via de site. Ook reserveren kan op dezelfde manier. Evenals het opvragen van allerhande informatie over de bibliotheek, tentoonstellingen, lezingen enzovoort. En staat bepaalde informatie er niet bij, dan is een e-mailtje naar de bibliotheek vaak al genoeg. Alles dus geregeld vanachter de computer thuis.

Onderzoek
Vooruit kijken is vaak moeilijk, maar dient altijd te worden gedaan om niet achter de feiten aan te lopen. De toekomst begint immers nu, zoals men wel zegt. Ging de bibliotheek al mee met z’n tijd door onder meer de overgang van video naar dvd, de website met allerlei mogelijkheden, de uitleen van Daisyrom’s en -spelers en het aanbieden van themadossiers, het is logisch dat er nog meer ontwikkelingen aan komen. E-books zijn een goed voorbeeld hiervan. Zijn die binnenkort via de bibliotheek te downloaden en zitten klanten daarop te wachten? Hoe digitaal en in welke vorm dient Bibliotheek Vlissingen zich te ontwikkelen?

Belangrijke vragen, die hopelijk in het komende half jaar goed beantwoord worden. Want wederom een student van de Universiteit van Tilburg gaat zijn scriptie wijden aan het onderhavige thema: ‘De ideale digitale bibliotheek, hoe ziet die er uit?’.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

One thought on “De digitale bibliotheek

  1. Carolina schreef:

    Nou deze klant zit wel te wachten op ebooks! Ik was er in eerste instantie helemaal geen fan van maar heb sinds kort een ereader. Toch wel makkelijk…
    Mochten de digitale boeken voorlopig nog niet beschikbaar komen via de bieb, er zijn websites waar digitale boeken gratis te downloaden zijn (zoals http://www.gutenberg.org) maar het is vaak lastig om goede sites te vinden. Een idee voor een toekomstig blogberichtje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA