BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 januari 2011 @ 08:07 door | Geen reacties

Ontregelende kijktip

dogtooth

Kan een film tegelijkertijd schokkend, komisch, surrealistisch, gewelddadig, ontroerend en absurdistisch zijn? Ja, dat kan. ‘Dogtooth’, de tweede film van de Griekse regisseur Giorgos Lanthimos, is een soort Michael Haneke meets Alex Van Warmerdam.

Bizarre regels en waarheidsvervalsing
In ‘Dogtooth’ zien we een gezin dat in totale afzondering leeft. De moeder, de volwassen zoon en de adolescente dochters komen nooit buiten de omheining van hun luxueuze villa. In huis gelden bizarre regels en worden de onderlinge machtsverhoudingen bepaald door nare spelletjes.
De kinderen wordt bewust geregeerd door waarheidsvervalsing, competitie en angst. Het gevolg is dat zij compleet wereldvreemd zijn opgegroeid en geen benul hebben van wat er buiten de omheining te vinden is.

Wanneer vader besluit een prostituee in te huren om de opspelende hormonen van zoonlief regelmatig te ontluchten, sluipt de boze buitenwereld toch ongemerkt binnen en begint de oudste dochter te rebelleren.

Satire of parabel?
Zijn we hier getuige van een extreem psychologisch experiment, is de film een parabel over een totalitair regime of een zwarte satire op het gezinsleven? Dat mag je als kijker zelf bepalen.

Met zijn eigen logica, afstandelijke acteerwerk en vreemde desoriënterende kaders is ‘Dogtooth’ bepaald geen hapklare kost, maar de film blijft groeien en boeien tot aan het plotse open einde. Een bevreemdend en ongemakkelijk meesterwerkje dat nog lang op je netvlies en in je hoofd nazindert..

Natuurlijk te leen bij uw bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA