BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 januari 2011 @ 08:34 door | Geen reacties

Onzin in Wikipedia? Doe er wat aan!

Of een onderwerp in Wikipedia betrouwbaar is, is nog moeilijk te peilen. Hoe meer bronnen worden genoemd, hoe betrouwbaarder de informatie. Wiki Loves Bieb zoekt uit of de bibliotheek daarin een rol kan spelen. Het lijkt erop dat dit met eenvoudige middelen mogelijk is. Op het blog van Wiki Loves Bieb staan veel interessante artikelen en hulpmiddelen om de betrouwbaarheid te verbeteren, niet alleen voor kenners van Wikipedia, maar ook voor nieuwe Wikipedianten.

Kennis delen
Naast toelichting op het project is er voor geïnteresseerden, waaronder de doelgroep bibliotheken, materiaal te vinden om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Wikipedia is niet alleen te gebruiken als naslagwerk, maar ook om kennis delen. Dankzij het project is een aantal Vlissingse onderwerpen toegevoegd, een aantal verbeterd, de lijst met monumenten voorzien van afbeeldingen en een flink aantal voorzien van bronmateriaal.

KMS
Tegelijk loopt vanuit de Vlissingse Bibliotheek in samenwerking met de Stichting Scheepsbougeschiedenis Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum een vrijwilligersproject om de KMS-collectie te publiceren in Wikipedia. De foto’s van de voorwerpen zijn bijna allemaal via de Flickr-account voorzien van de juiste benaming en, indien nodig, een beschrijving van de handelingen.
Wanneer dit is afgerond, zullen de foto’s worden gepubliceerd in Wikimedia Common, de afdeling ‘plaatjes’, zeg maar. Daar zijn ze dan niet alleen beschikbaar als illustratie van een specifieke beschrijving in Wikipedia, maar ook voor reeds bestaande onderwerpen. Zo heeft ook het Instituut voor Beeld en Geluid op verzoek van Bibliotheek Vlissingen veel filmpjes over onze stad, waaronder de tewaterlating van de Willem Ruys in Wikimedia Common geplaatst, die allemaal vrij te gebruiken zijn.

De volgende stap
Er is nog veel te doen. Genoemde plaatjes en filmpjes moeten aan bestaande en nog te maken onderwerpen gekoppeld worden. Inmiddels staat de beschrijving van de kerncollectie van het muZEEum staat op stapel. Daarnaast zijn er plannen om de belevenissen van Vlissingse helden in Wikipedia te beschrijven. En dan vanuit betrouwbare bronnen en niet zoals in 2007 door de redactie van Willem Wever, die leven van De Ruyter alleen op Google naploos, waardoor in het bovenstaand filmpje naast zinvolle informatie ook onzin werd verteld.

Ook een toelichting op de naamgeving van straten in Vlissingen is een grote wens. Hiervoor kunnen nog steeds vrijwilligers zich opgeven. Als u tijd over hebt en eens wilt ontdekken hoe eenvoudig het is om uwkennis te delen, kijk dan naar de filmpjes op Wiklovesbieb.nl of maak een afspraak met de bibliotheek (Dick Broers, telefoon 422161) om op weg geholpen te worden.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA