BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

12 januari 2011 @ 08:38 door | 3 reacties

Virtuele boekenliefde

BoekenliefdeBibliotheek Vlissingen is al een tijdje actief op allerlei sociale media. Wat overigens niet wil zeggen dat het ouderwetse praatje met de klant inmiddels vervangen is door enthousiaste blogs en tweets.

Hoewel het nu nog vooral eenrichtingsverkeer is bent u door de berichten op dit blog wel veel beter op de hoogte van het wel en wee van de bibliotheek en haar medewerkers dan ooit tevoren.

Ook Facebook, Hyves en Twitter werken prima als promotiemiddel. Daarnaast zijn Flickr en YouTube frisse en bijdetijdse aanvullingen op de traditionele bibliotheekdiensten.

Klantcontact
De uitdaging is nu echt de dialoog met u … de klant aan te gaan in deze virtuele wereld. Met berichten en vragen van nieuwsgierige Vlissingers en tips en antwoorden van gedreven bibliotheekmedewerkers. Het klantcontact op de bibliotheekvloer kan met sociale media heel mooi uitgebreid worden.

Tot voor kort was klantcontact iets dat je alleen in de bibliotheek had, aan de balie of tussen de boekenkasten. Met die vorm van contact bereik je vooral mensen die vaker in de bibliotheek komen, de vaste klanten die dat praatje met de medewerker even belangrijk vinden als het lenen van een boek.

Virtuele klik
Met sociale media kun je min of meer hetzelfde doen met de mensen die maar een enkele keer in de bibliotheek geweest zijn, of met mensen die via internet met je in aanraking zijn gekomen. Bij wederzijdse interesse kun je dit contact met tweets en Facebook-berichten voeden. Bijvoorbeeld door je enthousiasme voor onderwerpen, boektitels en schrijvers te delen. Als er dan een virtuele klik is dan krijg je daarvoor weer leessuggesties, vragen en opmerkingen terug. Het is niet hetzelfde als het contact tussen de kasten maar zeker niet minder waardevol en het spreekt steeds meer mensen aan.

Het is niet voor niets dat community’s als LibraryThing, Ezzulia en Dizzie zo populair zijn. De virtuele boekenliefde viert hoogtij op internet, maar het oog wil ook wat … who wants love without the looks? Daarom lijkt me een videochat, waarin één van onze aantrekkelijke medewerkers u leestips geeft, dé toekomst. Alles in kleur en zonder die muffe geur. Dat belooft heel wat leuker te worden dan een virtuele aangifte doen.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Internet

Trefwoorden , ,

Reageren

3 thoughts on “Virtuele boekenliefde

 1. Uitleentje schreef:

  Hmm, ‘een van onze aantrekkelijke medewerkers…’
  Gaat er dan ook geselecteerd worden op uiterlijk?

 2. Ron schreef:

  Uiteraard, het oog wil ook gestreeld worden … en niet alleen door prozaïsche zinnen of schitterende boekomslagen.

 3. Jeanette Waasdorp schreef:

  Lijkt me een goed idee zo’n videochat.
  Leuk om jullie te volgen.
  Keep up the good work!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA