BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 februari 2011 @ 11:13 door | 2 reacties

Adoptie e-reading

e-readersAl een tijdje zijn er e-readers van verschillende merken in de handel. Ze onderscheiden zich door vorm, kleur, mogelijkheden en functionaliteiten. En het aantal e-books groeit langzaam, maar gestaag. Sinds kort zijn beide producten niet alleen te koop, maar ook te leen bij een paar voortvarende bibliotheken via het zogenaamde E-Portal.

Langzame adoptie
Naar mijn gevoel is nog geen sprake van een rappe opmars van e-reading. In mijn familie-, vrienden- en kenniskring heeft niemand een e-reader. Ook op de werkvloer ken ik geen bezitters. Kortom, ik zie er weinig (van). Wel mogen we in de bibliotheek een bedrijfsmatig aangeschaft exemplaar ter kennismaking uitproberen, dus de feitelijke beleving is in zicht. De vraag is hoe deze aanraking zal zijn: positief of negatief?

Een gevoelskwestie?
Een e-reader aanschaffen kost geld, evenals e-books. Maar de bedragen zijn niet dermate fors, dat dit de grote massa tegenhoudt. Ook is nog maar een deel van de uitgebrachte boeken als e-book verkrijgbaar. Maar er is inmiddels voor elk wat wils. Dus waarom is er dan nog geen hype?
In de februari-editie van Bibliotheekblad wordt verslag gedaan van een onderzoek door Universiteit van Tilburg naar de houding van mensen ten aanzien van e-reading. Hieruit blijkt dat vaste gewoontes, beperkt gebruik van digitale informatie en angst voor techniek een voorname rol spelen bij de acceptatie en het gebruik van e-readers. De vaste gewoontes hebben een emotionele insteek: het gevoel bij het zien, vasthouden, bladeren en uit de kast pakken van een traditioneel boek.

Nepper
Ziet de een de vele mogelijkheden van de e-reader en e-books, de ander zal het afdoen als een onwenselijk surrogaat. Tijd en ervaring zullen waarschijnlijk een grote rol gaan spelen. Ervaren doet vaak accepteren. Hierbij maak ik een vergelijk met de kunstkerstboom. Jaren geleden deed deze zijn entree. En hoewel veel mensen in het begin afkeurend waren, staat inmiddels bij 50% van de bomenzetters rond kerst een kunstofversie in de woonkamer. Bij mij komt deze er (nog) niet in, liever een echte. Dus wat e-reading betreft ben ik benieuwd wat er bij mij uiteindelijk wint: gevoel of gemak.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , , ,

Reageren

2 thoughts on “Adoptie e-reading

 1. Carolina schreef:

  “In mijn familie-, vrienden- en kenniskring heeft niemand een e-reader. Ook op de werkvloer ken ik geen bezitters. Kortom, ik zie er weinig (van).”

  En hoeveel van die mensen bezitten een ipad en/of iphone of een vergelijkbaar apparaat van een andere fabrikant? e-books kunnen op meer apparaten gelezen worden dan alleen de e-readers natuurlijk. Ik heb zelf een e-reader en mis het niet dat ik er geen spelletjes op kan doen of surfen op het internet, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen geen e-reader kopen omdat het niet de meest multi-functionele gadget is.

  Ik vind de beschikbaarheid van titels behoorlijk tegenvallen. Ja voor de Kindle van Amzon en de Nook van Barnes&Noble maar die zijn hier niet te krijgen. Voor het kopen van een e-book in het buitenland is vaak een creditcard nodig die ook niet iedereen heeft. Mocht de creditcard geen probleem zijn dan is het goed mogelijk dat buitenlandse aankopen niet mogelijk zijn. Dat heeft vast van alles met wetgeving te maken maar het is wel een beetje raar dat je wel gewone boeken in de Verenigde Staten kan kopen maar de digitale versies niet.

  Kunnen Vlissingse bibliotheekleden ook boeken lenen uit de e-book collectie van de genoemde voortvarende bibliotheken?

 2. Marc schreef:

  Hallo Carolina,

  Bedankt voor je bericht. Inderdaad valt het aanbod aan e-books nu nog tegen. En het aantal Engelstalige titels is behoorlijk groter dan het Nederlandse. De bedoeling was/is dat bibliotheken met E-portal jaarlijks een honderdtal extra (Nederlandse) werken als e-book gaan aanbieden. Ik heb echter begrepen, dat de (belangrijkste) uitgeverijen uit het project E-portal zijn gestapt. Wel wordt er op dit moment tussen bibliotheken en uitgevers onderhandeld over een nieuwe overeenkomst. Verwacht wordt echter dat die overeenkomst er niet op korte termijn zal komen.
  Verder is de enige mogelijkheid om gebruik te maken van de e-bookdienstverlening van andere bibliotheken het lid worden van een betreffende bibliotheek … Het betreft overigens wel een zeer beperkt aanbod. Wellicht dat de sites met gratis e-books (voorlopig) uitkomst bieden. Mijn collega Ron blogde daar een tijd geleden over: http://biebblog.openia.com/2010/03/01/schatkamer-van-de-nederlandse-literatuur/. Ereaders.nl biedt ook een mooi overzicht van websites waar je gratis Nederlandse e-books kunt vinden: http://www.ereaders.nl/gratis_e-books.

  Groeten, Marc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA