BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 februari 2011 @ 08:35 door | 2 reacties

Blauwbilgorgels, Wiffelklaasjes en Tralalama’s

blauwbilgorgel-kleinDe Blauwbilgorgel, wie kent ‘m niet?  In mijn kinderjaren gebruikte ik ‘m, door mijn jeugdige ogen bezien, op gepaste wijze. Als mij moeder zei; “doe niet zo idioot”, antwoordde ik “mijn vader was een porgel, mijn moeder was een porulan, daar komen rare kind’ren van”. Als ik verplicht mijn bordje leeg moest eten riep ik: “ik lust alleen maar korgel, leeft overdag van korgel, en ’s nachts van riep en rimmelrijst.”

Nog steeds ben ik fan van Cees Buddingh’s gorgelrijmen. Ze gaan over de meest eigenaardige dieren als de simmelot, een wiffelklaasje, de tralalama, de wasseneushoorn, de pantippel en het zilverzandhaasje. Ik krijg hier de meest uiteenlopende fantasieën bij van hoe zo’n beest er uit moet zien, wat voor geluid ’t maakt en waar ’t woont.

Er zijn al vele pogingen ondernomen om deze dieren uit te beelden. De gorgelgedichten zijn op muziek gezet en door velen voorgedragen. Maar ze zijn toch het leukst als je ze gewoon zelf leest of hoort en inkleurt. Zelfs als het daarna nog steeds een groot raadsel blijft.

Voor iedereen die Cees Buddingh in zijn of haar jeugd gemist heeft, bij deze zijn beroemdste gorgelrijm. Mocht u hierna de smaak te pakken hebben, er zijn in de Zeeuwse Bibliotheken verschillende gedichtenbundels van Buddingh te leen.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Blauwbilgorgels, Wiffelklaasjes en Tralalama’s

  1. Frank schreef:

    Absurdisme is het enige wapen in krankzinnige tijden

  2. Cas schreef:

    Met gorgelrijmen aan absurdisme geen gebrek. Volgende keer gedichten met humor, ook zeer welkom, naar mijn idee, in krankzinnige tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA