BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 februari 2011 @ 08:26 door | Geen reacties

De nieuwe streepjescode

qr-code-biebblog

Wat is dat nu voor afbeelding bij dit bericht, zullen veel van onze lezers zich waarschijnlijk afvragen.

De afbeelding wordt een QR-code genoemd. De QR-code is niets nieuws, want deze tweedimensionale streepjescode werd in 1994  al ontwikkeld door Denso-Wave uit Japan.  Maar inmiddels raakt de QR-code steeds meer ingeburgerd bij bezitters van smartphones.

De letters QR zijn een afkorting van Quick Response. Oorspronkelijk waren deze codes ontwikkeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar tegenwoordig worden ze gebruikt voor allerhande promotionele doeleinden.

Wat staat er in zo’n QR-code?
Dat kan heel verschillend zijn. De ene keer is het een hyperlink waardoor men direct op een bepalde website terecht komt. Het kan ook een e-mailadres, leesbare tekst, sms of telefoonnummer zijn. Het is aan de maker om te bepalen wat er in komt te staan.
Het aanmaken van een QR-code (die u natuurlijk ook weer kunt doorsturen) is een fluitje van een cent. Probeert u het maar eens op deze site.

Waar kunt u ze tegenkomen?
QR-codes zult u steeds vaker en op steeds meer verschillende plaatsen tegenkomen.
De NS gebruikt ze bijvoorbeeld om de actuele reistijden door te geven. Makelaars gebruiken ze bij hun huizenaanbod, waarbij u meer informatie krijgt over het te koop staande huis.
Een Zeeuwse fotografe is zelfs onlangs een gedichtensite gestart die werkt met QR-codes. En zo zijn er tal van toepassingen denkbaar.

Hoe kunt u zo’n code lezen?
Allereerst heeft u een moderne mobiele telefoon nodig, die voorzien is van een camera, WAP- of MMS-mogelijkheden en dus ook een internetverbinding. Ook moet er op de telefoon een reader of scanner geïnstalleerd worden waarmee de QR-code ingelezen kan worden. Op uw mobiele telefoon opent u de reader, u maakt een foto van de QR-code en de reader zorgt ervoor dat de informatie van de code getoond wordt.

De QR-code bovenaan dit postje bevat bijvoorbeeld het webadres van ons Biebblog. Neem -wanneer uw smartphone voorzien is van de juiste app- er een foto van en u krijgt deze website op het beeldscherm van uw telefoon te zien.

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA