BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 februari 2011 @ 08:06 door | 3 reacties

DickyLeaks over tulband & trotyl

DickyLeaks. dickyleaksCollegablogger Marc fluisterde mij onlangs spontaan deze nieuwe geuzennaam toe, maar dan moet ik er wel iets mee kunnen. En ik zit al dagen te broeden waarmee ik zal beginnen.

Wat zal ik doen? De notities gemaakt tijdens besloten vergaderingen over afstoten van collecties door Zeeuwse musea openbaar maken? Mijn inmiddels vergeelde aantekeningen uit militaire dienst (ik speelde in 1977 bij de Genietroepen een paar maanden voor mineur) over het maken van bommen en springen van bruggen en vliegvelden hier plaatsen? Of gewoon maar eens beginnen met het familierecept van mijn moeders onvolprezen tulband?

Tulband
Omdat mijn moeder geen computer en dus geen internet heeft, lijkt dat voor mij het veiligst. Ze heeft inmiddels 48 nazaten, waarvoor ze nog steeds (ze is 91) de heerlijkste tulband bakt als verjaardagscadeautje. Ook zij azen al jaren op de geheime ingrediëntenlijst met de rijs- en baktijden. Ik heb het recept! Handig voor de erfenis. Dacht ik. Tot ik erachter kwam dat mijn oudste broer het volledige recept bezit en aan iedereen geeft die erom vraagt. Achterhaalde informatie.

Trotyl
Het laten springen van bommen en metalen balken tijdens de lessen op de Mijnenschool in Reek waren een openbaring voor iemand als ik die totaal niets met techniek heeft.Ik kwam van de MEAO (administratief/juridisch) en ben qua handigheid de evenknie van Donald Duck. Mijn broer, overigens, deed toen MTS en was opgeroepen voor de Administratieve Troepen. Foutje! Toch kwam mijn opleiding van pas omdat alle boobytraps, mijnenvelden en andere geheime zaken die de vijand niet mag weten, door internationale afspraken zorgvuldig aangetekend moesten worden.
Toen ik tijdens de opleiding overplaatsing naar het Fanfarekorps der Genie aanvroeg, maar dat niet zomaar ingewilligd kreeg, stak ik voor de zekerheid schriftenvol gevoelig materiaal tussen mijn groene onderkleding. Toen ik later te onhandig bleek om echt mineur te worden en voor alle examens zakte, werd ik alsnog voor straf bij de muziek gedetacheerd.
En nu lees ik  op internet precies wat je met trotyl allemaal kan doen. Dag ‘geheime’ aantekeningen.

Wikiproject
Onderzoek heeft aangetoond dat veel erfgoedinstellingen hetzelfde doen. Het project MusiP van het SCEZ toonde bijvoorbeeld aan dat veel musea in Zeeland dezelfde objecten in depot hebben. En museumdepots zijn dure gebouwen! Maar wie gaat dan wat afstoten? Van het muZEEum weet ik het. En die kennis zou ik goed kunnen gebruiken om in ruil daarvan te proberen delen uit de collectie in Wikipedia te publiceren. Dacht ik. De directeur was me echter voor en gaf aan dat iedereen die op welke wijze onderzoek wil doen en publiceren van harte welkom is.

Moeilijk, hoor: lekken van informatie waar niemand meer iets aan heeft of al lang weet!

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “DickyLeaks over tulband & trotyl

 1. marianne schreef:

  Geweldig!
  Past precies bij jou. Ik wil natuurlijk wel dat recept, nu het toch uitgelekt is.

 2. DickyPedia schreef:

  Kan geregeld worden!

 3. Marc schreef:

  Hoi Dick,

  Ik heb genoten van je bericht. Je bent de geuzennaam helemaal waard. Het zal je vast een keer lukken om echt te lekken!

  Groeten, Marc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA