BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 februari 2011 @ 14:26 door | 9 reacties

Help mee de bibliotheek van de toekomst te bouwen

bouwen1Na het feestelijke bericht hieronder nu weer terug naar de werkelijkheid.

Bibliotheken in Nederland staan onder druk. Vooral vanwege bezuinigingsopdrachten, maar ook door de landelijke daling van het aantal uitleningen. Het gevolg is dat bibliotheekabonnementen duurder worden, kleine vestigingen moeten sluiten en activiteiten worden geschrapt.

Bibliotheek Vlissingen wil deze maatregelen niet nemen! Er is daarom inmiddels een plan uitgewerkt voor een nog betere én tegelijkertijd goedkopere manier van werken. In het kort komt dit neer op het kopiëren van de succesvolle schoolmediatheken in enkele buurtbibliotheken, zodat de dienstverlening dicht bij huis komt. Daarnaast zal de digitale dienstverlening een krachtige impuls krijgen, zodat vrijwel alle diensten (ook boeken lenen) van thuis uit benut kunnen worden.

Dit plan willen wij graag met u delen en u de gelegenheid geven hierop te reageren. Dat kan tijdens informatieavonden op 22 en 24 februari om 19.30 uur.

Wij kunnen het niet alleen
Er zijn meerdere diensten die wij sterk willen verbeteren. We horen dan ook graag wat er bij u leeft. Hoe kunnen wij u digitaal beter bedienen? Welke faciliteiten heeft een buurtbibliotheek nodig? En op welke plekken ziet u de buurtbibliotheken het liefst gevestigd? Ga zo maar door. Om ideeën uit te kunnen werken, is uw steun nodig.

Informatieavond
Dé ideale bibliotheek willen wij samen met onze klanten ontwikkelen. Daarom nodig ik u uit voor een informatieavond op dinsdag 22 februari om 19.30 uur in Bibliotheek ’t Spui. Dan is er de mogelijkheid uitgebreid in te gaan op onze plannen. Via filmpjes en foto’s krijgt u een beeld van de toekomstige bibliotheek en kunt u uw vragen stellen.

Bent u verhinderd op 22 februari? Dan is er een tweede mogelijkheid op donderdagavond 24 februari om 19.30 uur. U kunt zich aanmelden voor deze avond het formulier op onze website.

Wij hopen u te ontmoeten op één van onze informatieavonden.

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden , ,

Reageren

9 thoughts on “Help mee de bibliotheek van de toekomst te bouwen

 1. izerina schreef:

  Is er ook een mogelijkheid om via de pc of een formulier bij de bieb te reageren op de plannen?

 2. Annelies schreef:

  En dat in het Annie M.G. Schmidtjaar! Ze zou zich omdraaien in haar – overigens slecht onderhouden – graf!

 3. Kees Hamann schreef:

  Dag Izerina,

  Er is inderdaad een mogelijkheid om via de website te reageren op de ontwikkelingen in de bibliotheek.
  Bij de rubriek ‘vragen’ onder Info-advies vindt u dit contact-formulier.

 4. Kees Hamann schreef:

  Dag Annelies,
  Het is natuurlijk moeilijk vast te stellen of Annie M.G. Schmidt zich in haar graf zou omdraaien bij het nieuws dat de bibliotheek door de bezuinigingen meer radicaal kiest voor decentrale, op maat gemaakte bibliotheekvestigingen. Zelf waag ik dit echter zeer te betwijfelen.
  Als er iemand blij zou zijn met de aandacht die besteed wordt aan taalontwikkeling en leesplezier bij alle kinderen van Vlissingen, dan is het deze schrijfster voor de jeugd. Geen bibliotheek in Nederland haalt een percentage van 89% actieve jeugdige bibliotheekgebruikers, dus volgens mij zou zij bij dit nieuws een pirouet van plezier maken.

 5. Frans Mos schreef:

  Geluk gewenst met het voornemen de mooie bibliotheek te sluiten. Ik heb de wethouder gehoord met zijn verhaaltje over de ouden die in het zorgcentrum naar de bibliotheek kunnen gaan. Als wij het hier zien zijn dat streekromans en grootletter boeken, over afstompen gesproken. Willen ze in Vlissingen alle ouderen opsluiten in zorgcentra of krijgen
  de zelfstandig wonenden van de gemeente computerles en een computer? Als kind zijnde kan ik mij in Vlissingen de winkel herinneren waar ik een boek kon lenen voor 10 cent. Komt dat weer terug of kan ik bij een bezoek in Vlissingen nog wel eens in uw bibliotheek rondstruinen. Veel succes en ik hoop met u dat uw wethouder tot bezinning komt en zijn hersens gaat gebruiken.

 6. ldeb schreef:

  Wat een belachelijk idee. Denkt nou niemand na? de bibliotheek heeft ook nog andere functies dan alleen een paar boeken halen. Ik ga met mijn zoon naar de bieb en doe aansluitend nog wat boodschapjes in de stad.Alles op 1 route. Het heeft dus ook een functie voor de binnenstad. Weer een voorziening weg. Ook de beleving van het prachtige gebouw (vooral binnen vind ik geweldig)met al die boeken. straks is de hele collectie opgesplitst, dus je hebt dan eigenlijk net niets. Ik geloof niet in decentralisatie, ik ga echt niet naar een een of ander depressief buurtgebouwtje voor een paar boeken.We wonen hier toch niet op een of ander dorp? En dan nog die voorleesochtenden, en kinderactiviteiten, waar ga je dat dan doen. En dan hebben we het nog niet over de enorme kapitaalvernietiging van de investering in het vrij nieuwe gebouw. Het is een belachelijk idee, een domper voor Vlissingen. Bezuinigen snap ik maar dit is werkelijk achterlijk.

 7. Kees Hamann schreef:

  Beste Frans Mos en Ideb
  In de eerste plaats dank voor de complimenten, die doorklinken in de beoordeling van het huidige bibliotheekgebouw. We hebben daar al die jaren veel energie in gestoken en zijn blij dat dit gewaardeerd wordt.
  Dat een ingreep in deze voorziening meer dan pijn doet en moeilijk begrepen wordt, is logisch. We doen dit niet voor ons plezier, maar omdat de gemeente enorme financiële problemen heeft en ons een aanmerkelijk goedkoper concept vraagt. Dan moeten daarvoor keuzes gemaakt worden. Keuzes die niet geridiculiseerd moeten worden als ‘opsluiten van ouderen in zorgcentra’ of als ‘achterlijk’, want er is zeer gedegen en met oog voor belangen van alle Vlissingers over nagedacht.
  We gaan niet terug naar een boekhandel die boeken uitleent voor 10 cent en we presenteren straks geen depressief buurtgebouwtje waar volgens u blijkbaar dorpen het mee moeten doen. We doen ons uiterste best dit jaar een alternatief te ontwikkelen dat én goedkoper is én tegemoet komt aan zoveel mogelijk wensen van Vlissingers. Ik nodig u graag uit hierin constructief mee te denken. Dat kan op 22 of 24 februari (19.30 uur ’t Spui) of op 3 maart (11.00 uur Filiaal Souburg).

 8. Daniëlle van Dalfsen schreef:

  Beste Kees Hamann,
  Ik zit met interesse uw blog te lezen. Ik ben stagiaire bij Biblionet Groningen. Ik doe namelijk op dit moment een onderzoek naar een bezorgservice van de bibliotheken. Daarom ben ik op dit moment de mogelijkheden en vergelijkbare diensten die er al zijn aan het overwegen. Aangezien jullie in Vlissingen hier al mee bezig zijn, zou ik hier graag meer over willen weten. Bijvoorbeeld hoe gaan jullie dit logistiek oplossen en hoe zit het met de kosten?

  Ik hoor heel graag van u,

  Met vriendelijke groet,
  Danielle van Dalfsen
  D.vanDalfsen@mijneigenbibliotheek.nl

  1. Kees Hamann schreef:

   Dag Danielle van Dalfsen,
   Fijn te horen dat we de expertise op het terrein van de logistiek rond boekbezorging kunnen uitwisselen. Gisterenavond vond een presentatie van de plannen rond de bibliotheek plaats en daarbij heb ik nog benadrukt dat we zoveel mogelijk willen vermijden opnieuw het wiel uit te vinden, dus uw verzoek komt zeer gelegen. Verschillende varianten van logistieke oplossingen worden momenteel onderzocht. We vinden het belangrijk na te gaan hoe klanten denken over deze varianten, dus we gaan straks niet alleen selecteren op kostprijs, maar met name ook op voorkeuren van klanten. Zodra hierover meer inzicht bestaat, kunt u van mij mail verwachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA