BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 februari 2011 @ 10:31 door | Geen reacties

Plaatjes gevraagd

portretten

Wikipedia roept op om afbeeldingen te plaatsen bij een artikel dat nog geen illustratie heeft. Door de werkgroep Vrije Media van de Nederlandse afdeling van de Wikimedia Foundation Inc. (de ‘eigenaar’ van Wikipedia) is een tooltje ontwikkeld, waarmee het wel heel gemakkelijk is om een ongeïllustreerde artikel snel van een afbeelding te voorzien.

Bijvoorbeeld het artikel over het Koopvaardijmonument van Wessel Couzijn dat voor het Wooldhuis op de Boulevard staat. Ondanks de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments, is hier nog geen mooie afbeelding toegevoegd. Het leuke van Wikipedia is dus dat iedereen dat dus zelf kan doen. Waar wacht u nog op? Volg gewoon de aanwijzingen op de Wiki-pagina.

Rechtenvrije Media
Inmiddels kunnen honderden artikelen van Wikipedia aangevuld worden met foto’s van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo. Beide instellingen hebben in totaal duizend foto’s van naoorlogse politici en politieke gebeurtenissen aan de online encyclopedie afstaan. Vanwege de auteursrechten ontbraken er nog vaak foto’s op de website.
”Als archiefinstelling vinden we het belangrijk om onze collectie, of dat nou tekst of beeld is, te delen met het publiek. Wikipedia is daar heel geschikt voor”, aldus directeur Martin Berendse van het Nationaal Archief. Naast politici zijn er ook foto’s van belangrijke politieke gebeurtenissen als verkiezingen, kabinetscrises, Prinsjesdagen en politieke debatten gepubliceerd.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA