BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 februari 2011 @ 08:32 door | Geen reacties

Stilte in de bibliotheek

lara-croftVorige week stond op de bureaustoel van de bibliotheekdirecteur  een bijzonder (en gewaagd) bord. Collega’s, waaronder ikzelf, die rondom zijn werkplek gesitueerd zijn, vroegen zich verwonderd af wat dit bord daar deed en wat het betekende…
Een stoere jongedame, voorzien van vrouwelijk schoon, een stiltegebaar en in haar opgestoken hand een pistool. Het bord bleek van de hand van de bibliotheekdirecteur. Van jaren geleden, toen er in een eerder bestaand bibliotheekfiliaal voor jongeren, nog wel sprake was van ‘stilte in de bibliotheek!’.

Ssssst!
Dat men stil moet zijn in de bibliotheek, dat is allang een achterhaald begrip. Dat men bibliotheekpersoneel niet mag storen omdat zij stil aan het werk zijn, al helemaal. En dat men stil moet zijn in de kantoortuin waar de back office werkzaam is, dat blijkt in de praktijk ook niet te werken. Want dat juist in deze tijd van verwerking van een fors bezuinigingsbedrag veel met elkaar gesproken wordt, vind ik alleen maar aan te moedigen.

Stilte voor de storm
Onder de meeste bibliotheekpersoneelsleden wordt dan ook veel met elkaar gesproken. Discussie over de vraag hoe goedkoper werken te werken en tegelijkertijd het Vlissingse bibliotheekwerk te moderniseren, vindt tegenwoordig dan ook bijna dagelijks plaats. De tijd lijkt er wat door stil te staan. Een soort van stilte voor de storm?

Welkomstbord?
De reactie op mijn compliment over dit beeld was precies wat ik wilde. Ik mag het hebben (nog bedankt daarvoor). Voorlopig staat dit beeld precies tussen het bureau van de directeur en mijn bureau ernaast. Zo kan iedereen het zien en symbolische betekenis eraan geven. Aan het eind van dit jaar of iets later, wanneer de bezuinigingsplannen verleden tijd zijn en de bibliotheek een duurzame toekomst heeft bereikt, neem ik het mee naar mijn huis.
Aan mijn eerste neiging om het dan als welkomstbord op mijn voordeur te hangen zal ik niet toegeven. Nadenken over op waar ik het dan wel hang of neerzet, daar heb ik immers nog ruimschoots de tijd voor…

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA