BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 maart 2011 @ 08:00 door | Geen reacties

Boom zonder blad

Lezen bij boom zonder bladerenEen leeg toneel met één man en twee knalrode boodschappentassen vol poppen, lappen, plastic huishoudhandschoenen en een stola. Het is de kern van 30 jaar theater door Fred Delfgaauw: poppenspeler, verteller en magiër, of manipulator zoals hij zelf zegt.

Illusies
Als geen ander weet hij de illusie die theater is, te realiseren. In zijn handen veranderen stukken rode stof en plastic in de twee artsen die zich buigen over de doodzieke Mozart, of ontstaat er een levensechte verschijning uit ‘Kronkels‘ van Simon Carmiggelt met niet meer dan een regenjas en een masker.

Achter de magische voorstellingen schuilt een man die allerlei stemmen kan produceren, handig is met poppen en lappen en weet hoe je met enkele zinnen dialoog een heel verhaal kunt verbeelden.

Betere samenleving
In zijn maandelijkse columnreeks ‘Pleidooi‘ voor onder andere de Volkskrant en NRC toont Delfgaauw dat hij ook kan schrijven. Deze pleidooien voor een betere samenleving berusten op een simpele filosofie: ‘zorg eerst controle te krijgen op je eigen omgeving. Daar goed te doen voordat je veel verder kijkt’. Lees bijvoorbeeld zijn zeer persoonlijke visie op het fenomeen lezen:

Pleidooi voor het boek

Je bouwt er een relatie mee op
Je kiest voor overgave
Tot het knechten
haar vruchten afwerpt
Woorden worden
De teugels van gedachten
Ze veroveren waarachtig
De onbewoonde wereld
Van wat niet bestaat
Tot in de verste uithoeken
van mijn mijmeringen
Om te ontdekken
Dat de mens
Uiteindelijk toch
De meeste kilometers aflegt
In het hoofd
Dagenlang blijft mijn smaak
En reuk
En soms het denken er door bezet
Wat is lezen toch heerlijk
Leven zonder boek
Is een boom zonder blad

Fred Delfgaauw

Of het werkt, is natuurlijk de vraag: deze poëtische oproep tot het lezen van boeken. Iedereen heeft zo z’n eigen associaties met ‘lezen’, maar deze mooie verwoording wou ik u niet onthouden.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA