BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

28 maart 2011 @ 08:00 door | 3 reacties

Lezen op recept

aa_edited-1Dat het lezen van zelfhulpboeken, ook wel bibliotherapie genoemd, aanzienlijke effecten kan hebben op psychische klachten is al zeer lang bekend. Bibliotherapie is dan ook geen moderne uitvinding.

Door de eeuwen heen
Al in de oudheid wordt veelvuldig gerefereerd aan de heilzame werking van het lezen van boeken. Zo stond boven de ingang van de bibliotheek van Thebe dat men de ‘geneesplaats van de ziel’ betreedt. Ook verwijzen talloze teksten in de bijbel naar lezen als bron van inspiratie en loutering.

Zelfhulp
Bibliotherapie wordt regelmatig toegepast. Uit allerlei studies blijkt dat dergelijke zelfhulp bij veel voorkomende klachten zoals eetproblemen, angsten, alcoholproblemen, roken slapeloosheid, migraine, seksuele problemen of depressies, even effectief is als naar een therapeut gaan.

Het gaat er om dat mensen worden aangemoedigd over dingen te lezen die hen dwars zitten. Hierdoor kun je anders over jezelf gaan denken en kun je zien hoe andere mensen met dergelijke situaties omgaan. Niet alle zelfhulpboeken zijn overigens geschikt voor bibliotherapie, sommige deskundigen pleiten daarom zelfs voor regulering om schade te voorkomen.

Levensschool
Het zou zonde zijn om bibliotherapie slechts te beperken tot ‘psychotherapie’, want de verrassende kracht van literatuur strekt zich ook uit tot de praktische wijsbegeerte … de levensschool. Als een soort ‘spiritueel en filosofisch kompas voor hen die geslagen zijn door de stormen van het leven’. Beetje in de trant van boeken als: Geen pillen, maar Plato!, De troost van de filosofie of Shakespeare als therapeut.

Dit principe van de literatuur als gids, ligt aan de basis van de School of Life in Londen. Ze geven workshops en lezingen over onderwerpen waar de moderne mens zicht het hoofd over breekt: liefde, ouderschap, ambitie, zingeving, dood, geld, vriendschap, vakantie. Doel is steeds om het alledaagse door filosofie, literatuur en intelligente conversatie naar een hoger plan te tillen. In Nederland begeeft Brandstof, denkstation voor levensideeën, zich ook op dit terrein.

Leesrecepten
Ook kun je een persoonlijk consult aanvragen bij de bibliotherapeuten van de School of Life, die vervolgens een leesrecept voorschrijven. Op hun website staan een paar standaardrecepten: voor de rouwende, de vers gepensioneerde, voor iemand met een gebroken hart of voor de ouder met slaapgebrek. Die laatste wordt geadviseerd om ‘Room Temperature’  van Nicholson Baker te lezen. Hierin beschrijft een vader hoe de tijd stil lijkt te staan in de uren die met zijn jonge baby doorbrengt voor de zon opkomt.

Bij een gebroken hart wordt ‘Over de liefde‘ van Stendhal aangeraden, waarin de Franse schrijver de waanzin van de liefde op geestige en intelligente manier duidt.  Volgens deze bibliotherapeuten kan lezen ook een reddingsplank zijn bij relationele problemen. Koppels die bepaalde boeken samen lezen, zijn in staat hun wegkwijnende huwelijk of hun aanmodderende liefdesaffaire weer op de rails te krijgen. Samen hetzelfde boek lezen geeft je iets om over te praten, is het idee.

Medicijn
Duidelijk is dat lezen meer kan brengen dan alleen maar afleiding en plezier. Het kan je troosten, inspireren en inzicht verschaffen. Literatuur is het uitgelezen medicijn om talloze problemen het hoofd te bieden, of het nu gaat om klachten van emotionele of fysieke aard. Romans en gedichten zijn in staat onze gevoelens en gedachten te beantwoorden en raken zo vervlochten met ons persoonlijke verhaal. Het stelt ons in staat ons te verplaatsen in een ander, zodat we ontdekken dat er meerdere personen in ons schuil kunnen gaan. En op die manier begrijpen we steeds een klein beetje meer van onszelf.

Genezen door lezen … het kan, maar lees wel de bijsluiter: vooral aandachtig lezen en je het verhaal eigen maken!
Lees meer over bibliotherapie in het blad Opzij van maart 2011.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

3 thoughts on “Lezen op recept

 1. Marina schreef:

  Leuk stuk! Overigens vind ik het een gemiste kans voor bibliotheken om niet (of nauwelijks) in te spelen op bibliotherapie, zoals de School of Life dat wel doet. Er liggen op dit gebied tal van mogelijkheden, die zelfs in bezuinigingstijden prima mogelijk zijn…
  Groet, Marina

 2. Ron schreef:

  Marina, blijkbaar hebben de bibliotherapeuten van de SoL meer kennis en vooral een andere benadering van literatuur dan de gemiddelde bibliotheekmedewerker. Het is een heel interessant gegeven en biedt inderdaad mogelijkheden, maar vereist ook een mate van specialisatie die niet in elke bibliotheek aanwezig is. Samenwerking is een optie, maar al snel zal tijd en energie geïnvesteerd moeten worden … en dat is in deze tijden voor velen een pijnpunt.

  Toch even op consult bij de SoL voor een leesrecept ‘hoe overleef ik de bezuinigingen?’.

 3. Marina schreef:

  Haha, ja, dan ben ik wel heel benieuwd welke tips daar uit zouden rollen! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA